Руската Дума започва проверка по публикации за доставки на гориво на Украйна от българската рафинерия на Лукойл

Руската Дума започва проверка по публикации за доставки на гориво на Украйна от българската рафинерия на Лукойл

Руската Дума започва проверка по публикации за доставки на гориво на Украйна от българската рафинерия на Лукойл

Председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин е възложил на Комитета по сигурност и борба с корупцията към руския парламенти, както и на Комитета по енергетика да проучат информацията за доставки на гориво, произведено от рафинерията на компанията в България към въоръжените сили на Украйна, съобщи „Комерсант“.

Поводът е поредна публикация по темата, този път във в. "Московский комсомолец". Изданието се позовава на свои източници, но и на публикацията в „Ди Велт“, в която беше цитиран тогавашния премиер на България Кирил Петков, както и вицепремиерът му Асен Василев с конкретни примери за решаваща помощ, оказвана на Украйна от България в първит месеци на войната. Сред тях беше споменат и износ на дизел от бургаската рафинерия за Украйна.

„Гръмният световен скандал около тайните доставки на оръжия и горива от България за Украйна, започнал след публикация във вестник Die Welt, продължава да набира скорост.“, пише „Московский комсомолец“. „Оказва се, че горивото за украинските танкове идва от българския завод на Лукойл чрез верига от посреднически фирми. Руският петрол, който компанията е изнасяла за рафинерията си в Бургас е покривал до 40% от нуждите на украинските войски, настъпващи към Изюм и Херсон.“, продължава публикацията. След което се отбелязва, че според източници на изданието „в близко бъдеще се планират морски доставки на руски петрол за Румъния, където Лукойл оперира друга рафинерия.“

Разпореждането на проверката предизвика официална позиция от страна на ръководството на Лукойл, разпространена до руските медии. В нея компанията отрича поредната информация за доставките на компанията на петролни продукти от нефтопреработвателната й рафинерия в България в Украйна. "ЛУКОЙЛ няма договори и не е доставял продукцията си в Украйна през 2022 г. от завода в Бургас (България) или по други канали", пише още в позицията, цитирана от повечето руски медии днес.

Компанията заявява още, че "съзнателно невярна, необоснована и провокативна информация е била подхвърлена от противници на страната ни в европейските държави за разрешаване на техните чисто вътрешнополитически спорове". ЛУКОЙЛ смята, че това може да се дължи на факта, че се очакват избори в редица страни.

„Появата на информация за такива доставки на гориво за Украйна и изкуственото тиражиране в публичното пространство на Русия е свързано, според нас, с безскрупулна конкуренция на вътрешния енергиен пазар. Подобно некоректно поведение на отделни участници на пазара не само противоречи на принципите на здравата конкуренция, но и сериозно пречи на нормалното функциониране на руския горивно-енергиен комплекс и ЛУКОЙЛ в остра геополитическа ситуация и насърчава инициаторите на антируски провокации“, заявяват от компанията. От ЛУКОЙЛ допълват, че запазват правото си да се обърнат към съда, за да защитят бизнес репутацията си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ