Страни в Северна Африка купуват руски дизел за препродажба в Европа

Страни в Северна Африка купуват руски дизел за препродажба в Европа

Страни в Северна Африка купуват руски дизел за препродажба в Европа

Страни в Северна Африка започнаха да купуват масово дизелово гориво от Русия, след което да го препродадат в Европа, съобщава сайтът OilPrice.

Държавите в Северна Африка се превърнаха в ключови експортни пазари за руско дизелово гориво и други петролни продукти след ембаргото на ЕС във връзка с тези стоки, влезе в сила в началото на февруари. В същото време пазарните експерти смятат, че африканските страни ще го препродадат в европейския регион.

Анализаторите считат, че страните от Северна Африка няма да консумират напълно всички закупени обеми на гориво, тъй като регионът не може да увеличи обема на рафинирането на петрола. Следователно, руското гориво след смесване може да е много вероятно да бъде на европейския пазар, пише OilPrice.

Според старши анализатора на Vortexa Йоанис Пападимитриу, около 87 кораба, които транспортират руски дизел, сега изчакват на рейд  за да намерят своите клиенти, дори и на нетрадиционния пазар.

Натрупването на руски дизел, съхраняван в морето предполага, че купувачите избягват гориво, което подлежи на санкции, а топлата зима намалява търенето, съобщава "Блумбърг". По данни на Kpler близо 1,9 млн. барела руско дизелово гориво в момента се съхранява в плаващи кораби, като това е най-голямото количество от октомври 2020 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ