За първи път от 6 години Европа задмина Азия като топ дестинация за американски петрол

За първи път от 6 години Европа задмина Азия като топ дестинация за американски петрол

За първи път от 6 години Европа задмина Азия като топ дестинация за американски петрол

Европа изпревари Азия и се превърна в най-големият потребител на американски петрол за първи път от шест години, предаде Блумбърг.

В периода от януари до май тази година Европа е получила средно 213,1 млн. барела американски петрола в сравнение със 191,1 млн. барела за Азия, сочат последните данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

За същия петмесечен период обемите, изнасяни от САЩ за Азия, са били по-малки от тези за Европа за последно през 2016 г.

Тази промяна в петролните потоци подчертава колко сериозността на последиците от войната в Украйна върху енергийните доставки. В опит да ограничат печалбите на Русия от петрол и способността на страната да води война, САЩ и други държави наложиха санкции върху руския нефт. В резултат на това повече европейски държави се обърнаха към САЩ за внос на петрол, докато Русия да предлага своя суров петрол с големи отстъпки на страни като Индия и Китай.

Докато Европа опитва да намали зависимостта си от руската енергия и да премине към други сортове нефт, тази тенденция при търговските потоци вероятно ще се запази, коментира Кристофър Хайнс, глобален петролен анализатор в Energy Aspects.

Производството на суров петрол в САЩ расте, но не достатъчно бързо, за да задоволи нуждите както на Азия, така и на Европа. Освен това изглежда, че компаниите от Близкия изток имат ограничени възможности за увеличаване на доставките за Европа.

Най-големите производители в региона, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, дори в момента изпитват затруднения да покрият квотите си по споразумението с ОПЕК+. Други доставчици, като Либия, са разтърсени от политически вълнения, които ограничават износа.

„Всички погледи ще бъдат насочени към това дали ОПЕК ще увеличи капацитета си за производство през следващата година и колко пазарен дял може да си възвърне“, каза Елизабет Мърфи, анализатор ESAI.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ