Google предлага финансиране на европейски медии

Google предлага финансиране на европейски медии

Google предлага финансиране на европейски медии

Google ще предостави общо 150 млн. евро финансиране на европейски новинарски издатели и фокусирани към журналистиката стартиращи фирми в рамките на следващите три години. Това съобщава Би Би Си. 

Фондът е част от по-голям проект, който има за цел да подкрепи усилията на организации в Европа да печелят пари от собственото си онлайн съдържание. "Файненшъл таймс", "Гардиън", испанският вестник "Ел Паис" и германското издание "Ди Цайт" са сред медиите, подкрепящи инициативата. В същото време няколко медийни групи я критикуват и не се включват. Изданията на Рупърт Мърдок в групата "Нюз Корп" и берлинското издателство "Аксел Шпрингер" са сред тях, въпреки че Google отбеляза, че ги приветства да се присъединят. 

По-рано американската компания се съгласи да установи подобен фонд в подкрепа на френски медии. През 2013 г. тя го стори, за да прекрати спор за правото да показва заглавия и текстово съдържание от техните сайтове в новинарската си услуга Google News. Анализатори по онова време коментираха, че споразумението с френските медии отваря врата за сключване на такива договорки и с медиите в други страни, където вестници също търсят лицензионни такси. 

Фирмите и медийни организации, приели финансиране от Google, ще поемат ангажимент пред читателите си, че са предприели стъпки да избегнат конфликта на интереси при отразяване на активности на Google. 

Наскоро Европейският съюз обвини Google в злоупотреба с монополна позиция в онлайн търсенето. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ