Критикуват Вестагер за назначаването на американски икономист с връзки с Big Tech в антимонополния й екип

Критикуват Вестагер за назначаването на американски икономист с връзки с Big Tech в антимонополния й екип

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер е подложена на критики заради решението да назначи американски гражданин на една от най-важните позиции в своя екип, предаде Си Ен Би Си.

Вестагер, която ръководи разследвания срещу големи технологични компании от почти 10 години, трябва да отговаря на въпроси на европейски законодатели във вторник, след като назначи Фиона Скот Мортън, професор в Училището по мениджмънт на Йейл за главен икономист по конкуренцията в Европейската комисия.

Най-тежките критики идват от членове на френското правителство. Френският държавен секретар по европейските въпроси Лоранс Буун написа в Twitter, че е говорила с Вестагер за тази номинация, като добави, че „Европа има много талантливи икономисти“.

„Ангажирахме се без забавяне в диалог с комисията, така че назначенията да са в съответствие с нашите европейски амбиции“, каза тя.

В отговор на искане за коментар от Си Ен Би Си, говорител на комисията подчерта предишни коментари, в които брюкселската институция обяви назначаването на Мортън: „С отлична академична подготовка и десетилетия опит в икономическия анализ и политиката на конкуренцията, Фиона Скот Мортън притежава дълбоко разбиране за пазарната динамика и регулаторната рамки.“

„Нейният опит в консултирането на правителствени агенции подчертава способността й да предоставя стратегически и информирани насоки по сложни икономически въпроси, което я прави изключително подходяща да съветва по икономическите аспекти, свързани с разработването на политики и прилагането на правилата за конкуренция в ЕС“, добавят от институцията.

Скот Мортън има бакалавърска степен от Йейл и докторска степен по икономика от Масачузетския технологичен институт. Тя също така е работила в областта на икономическите анализи в антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието на САЩ между май 2011 г. и декември 2012 г. Въпреки това, нейният опит в консултациите за Big Tech е сред основните причини назначението да предизвиква недоволство.

Група европейски законодатели написаха писмо до Вестагер миналата седмица, в което казаха, че „научават с ужас“ за назначението.

„Много сме загрижени за противоположните възгледи, които тя изрази публично, и потенциалния конфликт на интереси между новата й роля и предишните й функции в големи американски технологични компании“, се казва в писмото, споделено от един депутат в Twitter.

Скот Мортън трябва да встъпи в новата си длъжност през септемвир.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ