Различните лица на социалното неравенство в Европа*

Различните лица на социалното неравенство в Европа*

Различните лица на социалното неравенство в Европа*

За мнозина 2022 беше тежка година. Икономиката все още се възстановяваше от пандемията и свързаните с нея ограничения. Русия започна война срещу Украйна, а европейският континент трябваше да се справя с висока инфлация. Въпреки стабилните нива на безработица в ЕС, ситуацията не изглежда розова за младите европейци.

Това се констатира във водещия материал на Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски информационни агенции, сред които е и БТА.

По данни на Евростат, публикувани в понеделник, равнището на безработицата в еврозоната е останало стабилно на ниво от 6,5% от работната ръка през ноември 2022 г., след като през октомври достигна най-ниското си досега ниво. На годишна база равнището на безработицата е намаляло с 0,6 пункта благодарение на икономическото възстановяване след коронавируса.

Този показател достигна най-ниските си нива, откакто европейската статистическа служба Евростат започна да събира данните през април 1998 г. Данните на Евростат се основават на определението за безработица на Международното бюро по труда (ILO). Като безработни лица се определят тези, които активно са търсили работа през предходните четири седмици, и са на разположение да започнат работа през следващите две седмици.

За Европейския съюз като цяло равнището на безработица възлиза на 6%, което също е стабилно в продължение на месец и е рекордно ниско.

Докато резкият спад в растежа, причинен от войната в Украйна, и нарастващата инфлация помрачават изгледите за следващите месеци, това все още не е дало отражение върху данните за заетостта.

Въпреки това младите хора продължават особено много да бъдат засегнати: коефициентът на безработица за тези на възраст под 25 години достигна 15,1% през ноември миналата година както в ЕС, така и в еврозоната, което е с 0,1 пункта повече от октомври 2022 г.

Испания е с най-високата безработица сред младите в ЕС

Тази тенденция е особено очевидна в Испания. Пазарът на труда в страната завърши 2022 г. с най-ниската безработица от 2007 г. насам. Без работа са били 2,83 млн. души. През 2022 г. влезе в сила реформа на пазара на труда, която ограничи временните трудови договори и доведе до увеличение от над 4,9 милиона на постоянните договори в сравнение с 2021 г.

Най-поразителният аспект от испанския пазар на труда обаче е показателят за младежката безработица, който според последните данни, публикувани от статистическата служба на ЕС Евростат, е 32,3% през ноември, което го прави най-високия в Европейския съюз.

Изтичане на мозъци в Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина младежката безработица е един от най-наболелите проблеми.

Тя е достигнала най-високата си стойност от почти 40%. Проучвания показват, че невъзможността за намиране на работа е основната причина, поради която млади хора масово напускат Босна и Херцеговина. Според списание "Икономист" Босна и Херцеговина е на първо място в списъка на страните, от които има най-голямо изтичане на мозъци, а фактът, че общо 51,3% от младите хора, които все още живеят в страната, са заинтересувани да я напуснат, е тревожен.

Причините за това са многобройни. Една от тях е фактът, че страната премина през не особено успешен процес на икономически преход. Друг проблем е неадекватната образователна система, която не е модернизирана, както и ниските доходи. Данните сочат също така, че най-честите причини за напускане са нестабилната политическа ситуация в страната и вярата, че има по-големи шансове другаде.

Трудни условия на живот въпреки наличието на работа за младите европейци

Но дори в страните, където младежката безработица намалява, условията на живот за младите хора могат да бъдат трудни. В Словения броят на безработните през декември е намалял с близо една пета на годишна база. Общо 53 181 безработни са били регистрирани в службите по заетостта. В тази цифра са включени младежи (на възраст между 19 и 25 години), които са около 20%, и това е намаление от 18,7% на годишна база. По оценка на службите по заетостта в Словения се наблюдава рекордно ниско равнище на безработица при лицата на възраст под 29 години. Само преди няколко години повече от 40 000 млади хора са били без работа.

Въпреки това агенцията отбелязва, че младите хора често излизат на пазара на труда без подходящи умения и хвърля вината за това върху образователната система. Младежкият синдикат "Млади плюс" (Mladi Plus) предупреждава за скритата безработица на млади хора, които не са включени в регистрите, но често имат несигурна работа.

В България младежката безработица е намаляла значително от регистрираните 18% през септември 2021 г. По данни на Евростат през ноември 2022 г. тя е възлизала на 10,9%, което е малко над 4% под средното равнище за ЕС. Въпреки това делът на младите българи, работещи в сивата икономика, е два пъти по-висок, отколкото е бил през поколението на техните родители, според национално представително проучване за толерантността на българите към нерегламентирани икономически практики, проведено през 2022 г. от Института по философия и социология в сътрудничество с Българската академия на науките.

Беден, въпреки че има работа

Италия се изправя пред неравенство при различните видове заплащане. Разпространението на нестандартни форми на труд е довело до влошаване на цялостното качество на заетостта, което от своя страна води до по-ниски средни нива на заплащане. Комбинацията от ниско почасово заплащане и краткосрочни трудови договори води до рязко намаляване на годишните нива на заплащане.

Според годишния доклад на Италианския национален статистически институт за 2022 г. около 4 млн. заети в частния сектор (с изключение на селскостопанската и домакинската работа) са с ниски заплати. Това означава, че техният брутен годишен доход е по-малък от 12 000 евро. Около 1,3 млн. работещи получават ниско почасово заплащане, от по-малко от 8,41 евро на час. За 1 милион работещи двата елемента се обединяват. Това са предимно млади хора на възраст под 34 години, жени и чужденци, които имат ниска образователна квалификация, живеят в южната част на страната и са заети в сектора на услугите.

Германия се изправя пред недостиг на квалифицирани работници

След една година, белязана от пандемията, войната, инфлацията и енергийната криза, нивото на безработицата в Германия като цяло остава стабилно, въпреки сезонното увеличение през декември, каза официален представител на 3 януари тази година.

През ноември 2022 г. Германия е имала най-ниското ниво на безработица сред младите в ЕС - 5,8%, показват данни на Евростат. Страната очаква най-големите си предизвикателства за 2023 г. в недостига на квалифицирани работници.

Ръководителката на Федералната служба по заетостта Андреа Налес прогнозира по-нататъшна несигурност за 2023 г., отбелязвайки недостига на квалифицирани работници. Тя каза, че една от целите за предстоящата година ще бъде да се подобри германската система за дуалната форма на обучение, след като е имало пауза заради Ковид-19.

В Германия дуалната система за професионално обучение означава, че стажантите разделят времето си между обучение в професионално училище и обучение в компания. Налес каза също така, че други ключово важни мерки за намаляване на недостига от квалифицирани специалисти ще бъдат привличането на имигранти с квалификация и квалифицирането и допълнителното обучение на работниците и безработните.

Източник: БТА (съдържанието е базирано на информации от агенциите АФП, АНСА, БТА, ДПА, ЕФЕ, ФЕНА, СТА)

*Заглавието е на Мениджър Нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ