България се издигна до 23. място по икономическа свобода за 2022 г.

България се издигна до 23. място по икономическа свобода за 2022 г.

България се издигна до 23. място по икономическа свобода за 2022 г.

България записа безпрецедентен ръст – с 8 позиции, в глобалното подреждане по икономическа свобода. Страната ни се нарежда на 23. сред 165 държави и територии, включени в изследването “Икономическа свобода по света 2022” на Института за пазарна икономика и Канадския институт „Фрейзър“.

Тазгодишното издание е базирано на данни от 2020 г. (последните глобално сравними данни). За поредна година Хонконг и Сингапур оглавяват класацията, следвани от Швейцария, Нова Зеландия, Дания, Австралия, САЩ, Естония, Мавриций и Ирландия. В дъното ѝ са Венецуела, Судан и Зимбабве.

Кое издигна нагоре България

Изследването класира България на 23. място. Тя е сред най-свободните държави, въпреки че оценката за икономическата свобода в страната намалява. Резултатът на страната ни е 7,69 т. (от максималните 10 т.), което е спад с 0,10 т. спрямо миналогодишното представяне, сравняват от ИПИ.

Причината за изкачването на България в класацията е влoшаването на свободата в редица държави. Страните по света отбелязва рекорден срив по този показател – през 2020 г. резултатът е с 0,16 т. по-нисък от достигнатия през 2019 година. „Това изтрива десетилетие развитие и повишаване на икономическата свобода по света, а спадът е над три пъти по-голям от  отчетения непосредствен след финансовата криза от 2008-2009 година. Така пандемията Ковид-19 се превръща в най-голямата катастрофа за икономическата свобода в световен мащаб”, коментира Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

През 2020 г. повечето държави увеличават значително трансферите и субсидиите, поемат нови дългове и печатат пари, у нас тези негативни политики са в сравнително ограничен мащаб – компенсациите са сравнително малко, мерките са относително хлабави. Така например, Австрия губи половин точка заради повишаването на преразпределението и субсидиите в страната. Испания отписва четвърт точка за стабилни пари заради поевтиняването на акциите и печатането на пари. Португалия заличава почти цяла точка заради ръста на държавния дълг.  

Къде се представяме добре

Трябва да признаем, че България има някои приоритети, които ѝ гарантират стабилност през годините и осигуряват престижно място в класацията - ниското подоходно облагане (плосък данък), стабилните пари (валутен борд), ниски мита (членство в ЕС), свободното кредитиране (голям брой банки) – дългосрочни политики за растеж и просперитет.

Проблемите на България

Ахилесовата пета на България е категория „Правна система и право на собственост“, където липсва подобрение. Резултатът е 5,96 т., или с 0,02 т. повече от миналогодишното издание, въпреки ниската база. „Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост (всички с по под 5 точки). Така, докато в останалите страни членки оценките са около 8 т., резултатът на България е близък до този на държави като Уругвай, Бутан, Монголия, Индия”, коментира Костадинова.

Слабата правна система и защита на право на собственост са пречка пред инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и за съжаление това не може да бъде преодоляно с по-добри постижения в други измерители на свободата.

Други негативни фактори са формалното изпълнение на законодателство и големите регионални различия. В редица компоненти индексът отчита разпоредбите в нормативните актове, а не реално дали и как се прилагат. А когато корупцията е широкоразпространена, прилагат се незаконни режими, има доминация на един работодател, институциите не работят, а съдилищата не действат като коректив на другите власти, за да гарантират справедливост, това е фатално.

Свободата е важна защото...

И тази година индексът изследва връзката между свободата и различни аспекти на икономическия и социален живот и илюстрира разликите в развитието между най-свободните ¼  от държавите (42 страни) и най-несвободните ¼ (40 страни):

  • БВП на човек от населението е 7 пъти по-висок;
  • доходът на най-бедните 10% от населението е над 8 пъти по-висок;
  • продължителността на живота е с 15 години по-висока;
  • детската смъртност е 10 пъти по-ниска;
  • нивото на бедност от много по-ниско;
  • делът на записаните в училище деца е много по-висок;
  • хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ