Британската икономика отбеляза неочакван спад заради високите лихви

Британската икономика  отбеляза неочакван спад заради високите лихви

Британската икономика отбеляза неочакван спад заради високите лихви

Икономиката на Великобритания кралство се сви повече от очакваното през октомври, тъй като по-високите лихвени проценти притиснаха потребителите, а лошото време обхвана страната. Икономиката спадна с 0,3 % през месеца, след като през септември отбеляза ръст от 0,2 %, съобщи BBC.

Разходите на домакинствата бяха намалени от повишаването на лихвените проценти, тъй като Английската централна банка се опитва да се справи с инфлацията. Тя трябва да вземе следващото си решение за лихвите в четвъртък.

Междувременно търговията на дребно и туризмът бяха засегнати от тежки метеорологични условия през октомври, когато бурята Бабет връхлетя Обединеното кралство.

Повечето икономисти прогнозираха, че икономиката ще се свие само с 0,1 %, но секторите на услугите, производството и строителството се свиха.

Икономиката на Обединеното кралство е в застой и министър-председателят Риши Сунак обеща да ускори растежа.

Но до януари 2025 г., когато трябва да се проведат следващите парламентарни избори, не се очаква значително ускоряване на растежа.

Коментирайки последните данни, финансовият министър  Джереми Хънт заяви, че е "неизбежно" икономическият растеж да бъде потиснат, докато "лихвените проценти си вършат работата, за да намалят инфлацията".

Но канцлерът в сянка Рейчъл Рийвс заяви, че растежът "върви назад, което води до влошаване на положението на работещите хора".

Растежът на заплатите в Обединеното кралство се забавя, тъй като пазарът на труда е в застой Според последните данни икономиката на Обединеното кралство е отбелязала спад през трите месеца до октомври в сравнение с предходното тримесечие.

От ONS заявиха, че услугите са били "най-големият двигател" на спада през октомври, като свиването е било наблюдавано в секторите на информационните технологии, юридическите услуги и производството на филми.

В краткосрочен план официалните прогнози сочат, че растежът в Обединеното кралство ще остане сравнително слаб поради тези по-високи лихвени проценти.

Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK, заяви, че Обединеното кралство вероятно ще избегне рецесия, но домакинствата ще бъдат изправени пред допълнителни трудности, тъй като през следващата година изтича срокът на около 1,5 милиона ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент и вноските на хората се увеличават.

Тя смята, че Английската централна банка няма да повиши лихвените проценти на следващото си заседание в четвъртък и е малко вероятно да започне да ги намалява, докато инфлацията, която в момента е 4,6 %, не се доближи до целевото равнище от 2 %.

Гуверньорът на банката Андрю Бейли наскоро предупреди, че намаляване на лихвите няма да има в "обозримо бъдеще".

В интервю за местния новинарски уебсайт Chronicle Live по време на посещение в Североизточна Англия той заяви, че е загрижен за потенциала на икономиката на Обединеното кралство да расте, като добави: "Няма съмнение, че той е по-нисък, отколкото е бил през по-голямата част от професионалния ми живот".

Около есенното изявление независимият правителствен прогностик намали прогнозата си за растежа на Обединеното кралство, отчасти поради високата инфлация и лихвените проценти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ