Държавата поема дезинфекцията на автомобили на ГКПП "Капитан Андреево".

Държавата поема дезинфекцията на автомобили на  ГКПП Капитан Андреево.

Държавата поема дезинфекцията на автомобили на ГКПП "Капитан Андреево".

Държавна фирма ще извършва дезинфекцията на влизащите превозни средства от Турция през ГКПП "Капитан Андреево". Днес частната фирма, извършваща тази дейност, ще получи предизвестие за прекратяване на договора. Той изтича на 12 март 2023 година. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев, който извърши рутинна проверка на лабораториите на границата.

„Целта е държавата да управлява процеса, а не да оставяме БАБХ сама“, заяви агроминистърът. Това е и волята на президента Румен Радев", подчерта  Гечев.

Той уточни, че днес е разпоредил да бъде изпратено двумесечно предизвестие към фирмата, която извършваше дезинфекцията. 

Земеделският министър подчерта, че по време на управлението на служебния кабинет фитосанитарният контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ се осъществява единствено от държавата. Предстои обявяването на обществена поръчка за държавна лаборатория, която ще бъде ситуирана на границата.

По думите му в момента на граничния пункт обстановката е спокойна и няма опашки от камиони, като според експертите е удачно дезинфекцията да продължи с цел превенция на болести. Размерът на таксите ще остане същият - 5 лева на лек автомобил, 25 лева на тежкотоварен. Всички приходи ще влизат в бюджета

„Държавата има достатъчен капацитет“, обясни  Гечев. Той информира, че се работи по цялостна програма, свързана с фитосанитарния контрол на граничните пунктове, която ще обхване и железопътния транспорт.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ