ДФ "Земеделие" изплаща 213 млн. лв. помощ на фермерите

ДФ Земеделие изплаща 213 млн. лв. помощ на фермерите

ДФ "Земеделие" изплаща 213 млн. лв. помощ на фермерите

Държавен фонд "Земеделие" ще изплати на фермерите държавната помощ за преодоляване на негативните последици от войната в Украйна. Бюджетът по помощта е в размер на 213 млн. лв., съобщи структурата на сайта си в петък

Предвидено е собствениците на едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства да получат 102 млн. лв. подпомагане заради руската агресия в Украйна, като най-висока е ставката за биволи и млечни крави под селекционен контрол – по 230 лв. на животно, по 27 лв. е помощта за овцете, по 50 лв. за конете и по 10 лв. за пчелно семейство.

За производителите на  плодове и зеленчуци са предвидени 111 млн. лв., като на подпомагане подлежат както най-отглежданите у нас градински плодове и зеленчуци, така и оранжерийна продукция, лозя, гъби, рози и тютюн.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро, но вчера от агроведомството обявиха, че в средата на май ще има допълнителен прием за стопани, които не са успели да си подадат документите си в началото на април или пък са достигнали тавана на помощта, тъй като очакваме разрешение от Брюксел за надвишаване тавана на разрешената помощ.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ