Германия продаде завода си за микрочипове на американската Littelfuse и отряза Китай

Германия продаде завода си за микрочипове на американската Littelfuse и отряза Китай

Германия продаде завода си за микрочипове на американската Littelfuse и отряза Китай

Германските власти одобриха сделка на стойност 93 милиона евро за продажбата на базирания в Дортмунд завод за производство на микрочипове Elmos на американския производител Littelfuse. Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на германската компания.

„Федералното министерство на икономиката и опазването на климата на Германия, в съответствие със законодателството за външната търговия, даде разрешение за продажба на продукцията от Elmos Semiconductor SE на Littelfuse Inc., без никакви условия“, се казва в документа. Отбелязва се също, че съответното разрешение от антимонополната агенция на страната е получено на 27 юли. Месец по-рано страните подписаха сделка за продажба "на обща сума от около 93 милиона евро", се казва в документа.

Littelfuse се ангажира първо да прехвърли около 37 милиона евро на германската компания, като остатъкът от разходите ще бъде платен след приключване на сделката, която „ще влезе в сила в края на 2024 г.“ От изявлението следва още, че всички 225 служители на завода ще преминат под ръководството на американска фирма.

В края на 2022 г. Bloomberg съобщи, че Вашингтон се опитва да убеди Германия и други европейски страни да не позволяват на Китай да придобие контролни дялове в стратегически компании. Както подчертава агенцията, Вашингтон е обезпокоен от възможното тясно сближаване между Берлин и Пекин. След това германските власти не позволиха на китайския инвеститор да закупи завода за полупроводници Elmos.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ