Водещи японски фирми късат договорите си с агенция за таланти заради сексскандал

Водещи японски фирми късат договорите си с агенция за таланти заради сексскандал

Водещи японски фирми късат договорите си с агенция за таланти заради сексскандал

Големи японски марки прекъсват връзките си с най-голямата агенция за таланти в страната, след като тя беше залята от скандал за сексуални посегателства. Фирми, сред които Nissan, Asahi и Suntory, заявяват, че няма да подновяват договорите си с Johnny and Associates, съобщи BBС.

Toyota, която преди това имаше договор с една от най-големите звезди, заяви пред BBC, че не планира да подписва повече договори с участието на талантите на Джони Китагава. Японското министерство на земеделието също заяви, че ще спре да наема звездите.

Johnny and Associates е най-голямата японска агенция за таланти в областта на J-pop.

Миналия месец независимо разследване на агенцията установи, че покойният ѝ основател Джони Китагава е злоупотребил със стотици момчета и млади мъже по време на шестгодишната си кариера като една от най-влиятелните фигури в областта на развлекателната индустрия в Япония.

През март тази година BBC излъчи документален филм за Джони Китагава, който предизвика дебат в национален мащаб и все повече J-pop звезди съобщиха за преживяното от тях насилие.

Общественият натиск в крайна сметка доведе до оставката по-рано този месец на Джули Фуджишима, племенницата на Китагава, която стана шеф на Johnny & Associates, когато чичо ѝ почина през 2019 г. Оставката ѝ дойде, след като тя за първи път публично призна за сексуалното насилие, извършено от чичо ѝ.

На следващия ден гигантът в производството на напитки Asahi Group Holdings обяви, че ще изтегли текущите телевизионни и онлайн реклами с участието на звездите на агенцията.

"Не бива да резервираме продажби, дори и една йена, за сметка на човешките права", заяви президентът му Ацуши Кацуки пред в. "Асахи Шимбун".

Автомобилният производител Nissan Motors заяви пред BBC: "Поради поведението на Johnny & Associates, което противоречи на нашата Декларация за политиката в областта на правата на човека, ние ще се въздържаме от разработване на нови материали за насърчаване на продажбите, използвайки тази агенция за таланти, до второ нареждане."

Другите два гиганта за напитки в страната - Suntory и Kirin, също заявиха, че са изискали от агенцията да изложи подробни мерки за това как ще помогне на жертвите и ще предотврати подобни инциденти.

Някои от критиките включват и това, че новият шеф на агенцията, Нориюки Хигашияма, също е изправен пред обвинения в сексуални посегателства над млади момчета.

До смъртта си Джони Китагава остава известно име в Япония, въпреки съобщенията за престъпленията му.

Той държеше световния рекорд за най-много изпълнители, които са се класирали на първо място, за най-много сингли и за най-много концерти, изнесени от един човек. Но след разследването Световните рекорди на Гинес обявиха, че са премахнали постиженията му от официалния си уебсайт.

Миналия месец работна група на Организацията на обединените нации посети Япония и нейният председател Дамилола Олавуи също призова правителството да проведе "прозрачно и легитимно разследване с ясен график", като същевременно обвини основните медии в страната, че са мълчали за предполагаемите злоупотреби в продължение на десетилетия, припомня още BBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Египет ще купува пшеница от Франция и България вместо от Русия
Илон Мъск: Представете си, ако Стивън Хокинг имаше мозъчен имплант
На първо четене: Спираме вноса на руски суров петрол
Парламентът създаде временна комисия за сигурността на машинния вот
Спират със закон опасните за икономиката ни руски инвестиции
Другият набор от умения: 4 начина да успеете, когато шефът ви знае по-малко от вас
Разходите за труд у нас скочили с близо 14% за година
Борисов за кандидат-кмета на ГЕРБ за София: Нестандартно решение е, няма да съм аз