Британската National Grid се отказва от китайски доставчик заради опасения за киберсигурността

Британската National Grid се отказва от китайски доставчик заради опасения за киберсигурността

Британската National Grid се отказва от китайски доставчик заради опасения за киберсигурността

Британската компания National Grid (NG.L) е започнала да премахва от електропреносната мрежа компоненти, доставени от подразделение на подкрепяната от Китай компания Nari Technology (600406.SS), поради опасения за киберсигурност, съобщи в неделя Financial Times.

Решението е взето през април, след като енергийната компания е потърсила съвет от Националния център за киберсигурност, клон на националната агенция за разузнаване на сигнали GCHQ, цитира вестникът служител на Уайтхол.

National Grid отказа да коментира, позовавайки се на "поверителни договорни въпроси". "Приемаме сигурността на нашата инфраструктура много сериозно и разполагаме с ефективни контролни механизми за защита на нашите служители и критични активи, за да гарантираме, че можем да продължим да предаваме електроенергия надеждно, безопасно и сигурно", се казва в изявлението.

FT съобщи, че служител на дъщерното дружество на Nari NR Electric UK е заявил, че компанията вече няма достъп до местата, където са били инсталирани компонентите, и че National Grid не е разкрила причина за прекратяване на договорите.

В доклада се казва, че не е ясно дали компонентите са останали в електропреносната мрежа.

NR Electric UK, GCHQ и китайското посолство в Лондон не отговориха веднага на молбите на Ройтерс за коментар в извънработно време.

Британското министерство за енергийна сигурност и Net Zero заяви, че не коментира индивидуалните бизнес решения, взети от частни организации. "Като правителствен департамент ние работим в тясно сътрудничество с частния сектор, за да защитим националната си сигурност", се казва в изявлението.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ