Merck иска да купи производител на лекарства за рак за 40 милиарда долара

Merck иска да купи производител на лекарства за рак за 40 милиарда долара

Merck иска да купи производител на лекарства за рак за 40 милиарда долара

Американската фармацевтична корпорация Merck преговаря за придобиването на биотехнологичната компания Seagen, която е специализирана в разработване на терапии за лечение на рак. Това съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. По техни данни преговорите са в напреднал стадий, компаниите искат да обявят сделката до публикуването на финансовите отчети на Merck за второто тримесечие, тоест до края на юли.

По неофициална информация акционерите на Seagen ще получат по $200 на акция, като така общата сума на сделката се оценява на $40 милиарда. Акциите на компанията днес се търгуваха за $175, въз основа на което пазарната капитализация на Seagen се оценява на $32,2 милиарда. Самите компании до момента не са направили коментар по информацията за сделката.

Трайна тенденция в последните години е големи фармацевтични компании да се фокусират върху иновативни лекарства, включително лекарства за рак, и да купуват производители на такива лекарства. Самият Merck през 2019 г. купи производителя на лекарства за рак ArQule за $2,7 млрд., а през септември 2020 г. придоби акции от Seagen за $1 млрд. През същата година Merck обяви, че иска да се фокусира върху най-бързо развиващите се области във фарма бизнеса - онкотерапии, ваксини и лекарства за животни .

Seagen е специализирана в така наречените токсинови имуно конюгати, лекарства, насочени към лечение на тумори, които са алтернативи на химиотерапията и не засягат здравите клетки. Най-известното лекарство на Seagen се използва за лечение на различни видове лимфоми. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ