Мрежата на Yettel става зелена с електроенергия от възобновяеми източници

Мрежата на Yettel става зелена с електроенергия от възобновяеми източници

Yettel и CETIN България сключиха 10-годишен договор за доставка на електроенергия от възобновяеми източници с Електрохолд, съобщиха от мобилния оператор. Основна част от потреблението на двете компании ще бъде осигурена от 123 MW фотоволтаична централа, която предстои да бъде завършена през пролетта на 2023 г. Цялостното управление на покупката и реализация на доставката ще се осъществява от водещия търговец Електрохолд Трейд, част от Групата Електрохолд, собственост на най-големия публичен холдинг в България – Еврохолд.

Yettel България и CETIN България са част от PPF Telecom Group, като работят заедно по цялостната стратегия за устойчиво развитие на групата. През август 2022 г. PPF Telecom Group се ангажира публично да определи цели за редуциране на емисиите на парникови газове в съответствие с критериите за оценяване на Инициативата за научнообосновани цели Science Based Targets (SBTi). Към момента групата изготвя цялостна програма за постигането на своите намерения, като сделката между Yettel България, CETIN България и Електрохолд Трейд е първата голяма стъпка в плана за декарбонизация на дружествата.

„Електрическата енергия, използвана за нуждите на бизнеса, е един от основните източници на въглеродни емисии в телеком индустрията. Затова и споразумението с Електрохолд ще доближи Yettel до изпълнение на плановете за декарбонизация и до изграждането на една изцяло зелена мрежа, захранвана от възобновяеми източници“, каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Yettel. „Това е изключително важен аспект от изпълнението на ESG стратегията на Yettel България.“

„Тази забележителна сделка е важен етап от партньорството ни с Електрохолд и огромна стъпка към намаляването на отпечатъка ни върху околната среда. Надяваме се с този проект да се превърнем в модел за подражание, когато става дума за правене на бизнес по модерен и устойчив начин”, коментира от своя страна Петър Мудринич, главен изпълнителен директор на CETIN България.

Сделката е една от първите в България за период от 10 години по свободно договорени цени и показва началото на нова тенденция на пазара в унисон със зеления преход, отбеляза Карел Крал, главен изпълнителен директор на Електрохолд България. Екип от търговци, инженери, вътрешни и външни консултанти работи по този проект в продължение на няколко месеца. Договорът ще гарантира стабилни и предвидими приходи за инвеститорите и кредиторите от една страна, както и конкурентна цена и фиксирани разходи за електроенергия за клиента от друга страна“, допълни той. Разработеният продукт е специално за индустриални и корпоративни клиенти, които искат да бъдат зелени, независими от волатилността на цените на горивата и отговорни към природата и обществото, поясни Атанас Димов, изпълнителен директор на Електрохолд Трейд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ