Ангела Меркел - кралицата на нощта

Ангела Меркел - кралицата на нощта

Ангела Меркел - кралицата на нощта

Германците са загрижени за своя канцлер. Ангела Меркел няма да може да забрави дипломатическия маратон, в който се впусна преди седмица. Седемнадесет часа на трудни преговори с руския президент Владимир Путин и френския президент Франсоа Оланд, за да се опитат да постигнат прекратяване на огъня в Източна Украйна. Двайсет хиляди километра, които тя измина между Берлин, Киев, Москва, Вашингтон, Отава, Берлин (за да присъства на погребението на бившия президент Рихард фон Вайцзекер), Минск, Брюксел (за срещата на върха на Европейския съюз)/, преди да се прибере в Берлин миналия уикенд. По време на този боен поход тя прекоси няколко часови и климатични зони. Това беше една седмица със 140 часа интензивна работа, прекъсвани само от кратки почивки за сън.

Как Ангела Меркел издържа на това темпо, без да спи, тревожат се някои нейни сънародници. Германската преса е вперила поглед в тъмните кръгове под очите й и в изопнатите черти на лицето й. Но преди всичко се задава въпросът дали при такова темпо германската канцлерка успява да запази способността си да управлява сериозно страната си.

От няколко дни специалисти в Германия предупреждават, че липсата на сън може да предизвика сърдечносъдово заболяване, депресия и хормонален дисбаланс, породен от стреса. Човек, който в продължение на 10 нощи спи по по-малко от 6 часа, има реакциите и способността да разсъждава като на човек, който има един грам алкохол в литър кръв. Ако към липсата на сън се добавят липсата на активно спортуване, постоянният стрес и късното хранене вечер, то Ангела Меркел е човек, който е изложен на сериозен риск.

"Не се притеснявайте, аз съм като камилите", не спира да повтаря Меркел. Тя твърди, че може да се запаси със сън, за да издържи периодите на недоспиване. Пет часа на нощ са й достатъчни, за да бъде във форма и на следващата сутрин да е свежа и с хубав цвят на лицето. През уикендите обаче й се случва да спи колкото си иска, понякога в продължение на 10 часа и дори повече.

"Мога за известно време, в продължение на пет или на шест дни, да спя наистина много малко. Но после имам нужда от един ден, за да се възстановя и тогава спя по 10-12 часа", разказва Меркел, която често пъти е улавяна да притваря очи за известно време и която използва пътуванията с кола или с хеликоптер, за да си почине.

Меркел не крие, че обича да управлява. Този положителен стрес е по-малко вреден за здравето, когато се увенчава от успехи, като например договореното в Минск споразумение. Освен това Меркел никога не е преставала, откакто преди 12 години спечели първите си избори, да бъде предпочитаният политик на германците. Всичко това е балсам за душата й и компенсация за умората й.

Доброто здраве и издръжливостта на тяхната канцлерка очароват германците, които наричат Меркел "кралица на нощта". Докато нейните колеги и екипът й се прозяват широко и дори подремват в някой ъгъл на заседателните зали, Меркел казва: "Няма да излезем оттук, докато не намерим решение!".

Желязната дама Маргарет Тачър казваше, че четири часа сън й стигат. Владимир Путин заяви, че с Дмитрий Медведев спят на смени. Барак Обама сподели, че четири часа сън би трябвало да са достатъчни. Така че Меркел не е единствената. Но има и една добра новина за големите лидери. Германски психолог заяви неотдавна, че липсата на сън помага за постигането на компромиси.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември