Шерил Сандбърг за упорството в кариерата

Шерил Сандбърг за упорството в кариерата

Шерил Сандбърг за упорството в кариерата

Главният оперативен директор на Facebook и една от най-популярните жени в световния бизнес елит Шерил Сандбърг от САЩ изнесе реч пред завършващи студенти на университета "Цинхуа" в Пекин. Малко повече от месец и половина след като внезапно изгуби съпруга си и създател на компанията SurveyMonkey Дейв Голдбърг, тя говори смело и уверено пред дипломантите на китайската институция за мотивацията да бъдеш лидер и да промениш света, за ролята на Китай за бъдещето и личната ориентираност - чувството да си наясно какво обичаш да работиш.

"За разлика от шефа ми Марк Зукърбърг, аз не говоря китайски език. Извинявам се! Но той ми каза да ви предам поздравленията му. И съм много развълнувана да поздравя този великолепен випуск - призовавам ви да аплодирате себе си!", каза Сандбърг. 

"Когато деканът Чиан ме покани да говоря днес, си помислих "Да отида да говоря пред група хора, които са далеч по-млади и по-модерни от мен? Ами, да, аз мога да го направя! Правя го всеки ден във Facebook!". Защото шефът ми Марк е 15 години по-млад от мен. Повечето от служителите ни са по-скоро негови връстници, отколкото мои. На мен ми харесва да съм обградена от млади хора. Освен когато ми кажат "Шерил, какво беше да си в университета без мобилен телефон?". Или "Шерил, я ела тук - имаме нужда да разберем какво мислят възрастните хора за тази настройка.". 

Аз се дипломирах в колежа през 1991 г. и в бизнес училището през 1995 г., което, да отбележа, не е чак толкова отдавна. Но мога да ви кажа, че светът се промени много за последните 25 г. Когато бях в бизнес училището, то се опита да има първия онлайн клас. Прехвърляхме си списък с имена, защото беше немислимо да си посочиш истинското име в интернет. Трябваха ни имена за екрана. И имаше сривове. Технологията 90 души да са онлайн едновременно не съществуваше. Но за няколко кратки мига ние се докоснахме до бъдещето, което щеше да свързва хората като колеги, приятели и семейство", посочи Сандбърг

По думите й светът, в който живеем днес, не е такъв, какъвто е могла да си представи преди 25 години. И студентите, пред които говори в Китай, ще бъдат онези, които биха могли да променят света за всички ни след 25 години.

"Като дипломанти на "Цинхуа", вие ще бъдете лидери не само в Китай, но и глобално. Китай е водеща в икономическия растеж и степента на образоване на населението. И не е само политическата роля, която определя лидерството на Китай. Правят го също и американските родители. В квартала на Сан Франциско, където живея, е най-трудно да запишеш детето си в училище, където се преподава китайски език", посочи Сандбърг. 

Въпреки това, според нея все пак е факт, че държавите не предвождат развитието на света, а хората. "Завършвайки днес, може да се запитате "Какъв лидер ще бъда?", "Какво въздействие ще имам върху другите?", "Каква ще е моята следа върху света?", каза тя. 

Оперативният директор на Facebook и автор на LeanIn сподели, че по стените на офиса на компанията й има плакати с цитати за лидерството и ролята на човека. Един от най-важните сред тях е "Съдбата помага на смелите".

"Facebook съществува, защото Марк е вярвал, че технологията може да ни свързва на индувидуално ниво. Толкова е вярвал в това, че е отпаднал от "Харвард". Това не е било късмет, а дързост. Необичайно е да откриеш страстта си толкова млад. На мен ми се случи по-късно. Когато седях на скамейката на дипломиращите се, никога не съм си представяла да работя във Facebook, защото нямаше интернет. Освен това Марк е бил на 11 години", пошегува се Сандбърг.

Ето какво още каза тя пред младите хора.

"Когато аз завършвах, си мислех че ще работя за правителството или неправителствена организация, защото компаниите са лошите - "те гонят само печалби". (...) По-късно ми казваха че хората от правителството, каквато станах аз, не могат да работят в технологичния сектор. Накрая убедих някой да ме наеме. 14 години по-късно все още работя в технологичния бизнес. Това не беше моят първоначален план (на завършване), но стигнах до тук накрая. Така че, ако някой ден се озовете вървейки по един път, но искате нещо друго - различно, продължавайте да се опитвате. И ако този път не е правилен според вас, опитайте отново. Продължавайте да опитвате докато не намерите нещо, което събужда страстта ви. Това ще бъде работата, която има значение за вас и за другите. Лукс е човек да съчетае страстта и приносът в работата. Освен това е най-чистият път към щастието". 

Още от речта на Шерил Сандбърг може да видите тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ