14 остроумни цитатa от бащата на рекламата Дейвид Огилви

14 остроумни цитатa от бащата на рекламата Дейвид Огилви

14 остроумни цитатa от бащата на рекламата Дейвид Огилви

„Все пак, ако не можем да рекламираме себе си, каква е надеждата, че можем да рекламираме каквото и да било друго”, казва Дейвид Огилви, сочен от мнозина за бащата на рекламата. Днес се навършват 105 години от рождението му.

Огилви е роден през 1911 г. в Уест Хорсли, Великобритания. Преди да се захване с реклама, Огилви работи като готвач, продавач, дипломат и фермер. На 37-годишна възраст основава рекламната агенция „Ogilvy & Mather". Следват изключително силни и продуктивни години, които го превръщат в световно име и нарицателно в рекламната индустрия. През първите 20 години от създаването на агенцията Огилви печели проекти за марки като „Lever Brothers“, „General Foods“ и „American Express“. „Shell“ му поверява цялата си рекламна дейност в Северна Америка, а „Sears“ го наема за първата си национална рекламна кампания. През 1965 г. „Ogilvy & Mather“ се слива с „Mather & Crowther“, лондонския й партньор, за да формират нова международна агенция. Година по-късно компанията става публично акционерно дружество - една от първите рекламни агенции, които правят подобно нещо.

По-долу следват още остроумни цитати от Огилви:

„Ако някога си имал късмет да създадеш истински добра рекламна кампания, скоро след това някой вече я е откраднал. Това е дразнещо, но не се тревожи: никой никога не е изградил марка чрез имитиране рекламата на друг.”

***

„Рекламата може и да убеди човек да купи некачествена стока, но само веднъж.”

***

„Уважавам хората, които работят яко; които гонят задачите. Не ми харесват пътниците, които само тежат в лодката.“

***

„Колкото по-усърдно се работи, от толкова по-малко служители се нуждаем и ще получаваме повече печалба. Колкото по-голяма печалба изкарваме, толкова повече пари ще има за всички ни.”

***

„Уважавам хората с първокласен ум, защото без тях няма да успееш.”

***

„Дълбоко уважавам и шефовете, които издигат своите подчинени, защото това е единственият начин за израстването им в кариерната стълбица. Не харесвам да назначавам външни лица на важни постове и чакам с нетърпение деня, когато няма да е нужно.”

***

„Хората в рекламата, които пренебрегват изследванията, са опасни – също като генералите, които пренебрегват разкодирането на вражеските сигнали.”

***

„Уважавам хората, които наемат такива подчинени, които са достатъчно добри, че да могат да ги заменят.”

***

„Презирам подлизурковците, които се подмазват на началниците си. Защото обикновено това са хората, които тормозят своите подчинени.”

***

„Рекламата е средство за борба с бедността на човешките желания.”

***

„Никога не пускайте реклама, която не бихте искали вашето семейство да види.”

***

„Кажете истината, но направете истината невероятна.”

***

„Искам да бъда запомнен като копирайтър, който е имал големи идеи. Около това се върти бизнесът с рекламата – големите идеи.”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ