10 урока от Карлос Слим

10 урока от Карлос Слим

10 урока от Карлос Слим

Един от най-богатите хора на планетата Карлос Слим празнува днес 76-тия си рожден ден. Той е един от най-успешните и предприемчиви бизнесмени в света. Първия си милион Карлос Слим изкарва на 17-годишна възраст с борсови сделки. С парите купува западнали фабрики, модернизира ги и ги продава с голяма печалба. Добрият му усет за сделки и приятелските му отношения с водещи политици са неговата рецепта за успех.

Възходът в лигата на най-богатите в света започва през 1990 г. Тогавашният мексикански президент Карлос Салинас приватизира държавната телекомуникационна компания. Продава я на приятеля си Карлос Слим за 1,8 млрд. долара. Слим се превръща в монополист, осуетявайки всеки опит за поява на конкуренция - къде по юридически път, къде чрез политическите си контакти. И до днес той контролира 90% от пазара в Мексико. Магнатът печели от почти всяка сделка в Мексико. Но това далеч не е единственият бранш, който му носи тлъсти печалби - Карлос Слим трупа пари и от продажбата на хляб и вестници, например. Принадлежат му фабрики, банки, застрахователни компании, мини и хотели.  Повече от една трета от представените на мексиканската борса фирми са в ръцете на семейство Слим.

Едва след смъртта на съпругата му през 1999 г. Слим започва да се ангажира и със социални проекти. Баща на шест деца, той подкрепя най-вече проекти за най-малките. За критиците му обаче това не е достатъчно. Те го упрекват, че изкарвал парите си с безбожно високите цени на телефонните услуги. Освен това давал много малка част от състоянието си за социални проекти. На тези хора мексиканският магнат отвръща: „Богатството е като градина. Нормално е да подаряваш някои от плодовете, но никой не би подарил цялата си градина.”

Ето и още 10 урока от Карлос Слим.

За семейството

Семейството не е пречка пред бизнеса. Много хора си мислят, че трябва да избираш между семейството и работата, но за мен не е така. Семейството е моята подкрепа и опора.

За връзката

Ясно е, че когато бизнесът ти се развие, ще трябва да назначиш изпълнителен директор и мениджмънт на няколко нива, но се опитай, доколкото е възможно, да запазиш управлението "плоско", т.е. близо до нивото на същинската работа, защото именно там се правят парите.

За фокуса

Фокусирай се върху основното. Опитай се да не се разсейваш с неща, които няма да придадат допълнителна стойност към базисната идея. Бъди практичен. Поставяй си ясни и постижими цели. Бъди оптимист. Недей да се ръководиш от своите страхове.

За преценката

Ако си в бизнеса, трябва да си наясно със средата. Трябва имаш визия за бъдещето, но и да познаваш миналото. След това просто гледай цифрите. Те ще ти кажат всичко.

За късмета

Не вярвам много в късмета. Вярвам в обстоятелствата. Вярвам в работата.

За критиката

Трябва да използваш всяка критика, за да ставаш по-силен. Не позволявай на негативните чувства и емоции да контролират ума ти. Емоционалната вреда не идва от другите; тя се заражда и расте вътре в нас.

За грешките

Всеки бизнес прави грешки. Номерът е да се опиташ да избягваш големите. Когато застанем лице в лице с нашите проблеми, те изчезват. Така че, поучете се от грешките и позволете на успеха тихичко да ви поощрява.

За инвестициите

Инвестирай в бизнеса си особено когато и другите не го правят. Така ще завладееш по-добри позиции от своите конкуренти. В крайна сметка, ще разбереш, че стагнацията на пазара ти дава предимство пред останалите.

За конкуренцията

Конкуренцията те прави по-добър, винаги, винаги, винаги те прави по-добър, дори когато конкурентът ти печели... Трябва обаче да потърсиш международна конкуренция. Трябва да излезеш извън пределите на дома... Ключът е в интернет. Към момента Съединените Щати са най-развитата страна по отношение на дигиталната култура и затова ние просто трябва да бъдем тук. Интернет е сърцето на новата цивилизация, а телекомуникациите са кръвоносната система.

За партньорствата

В ерата на технологиите не се опитвай да правиш всичко сам, създавай съюзи и партньорства. Не можеш да направиш нищо без човешки капитал. Избери правилния екип и му дай свобода. Не забравяй, когато са в група, хората имат нужда да следват някого, да имат обща визия. Затова е важно екипът ти да има същите цели като твоите. Не претоварвай хората си. Бъди сигурен, че правилно балансират между работата и живота. Не забравяй, колкото по-добро е положението си, толкова по-голяма е отговорността ти да се грижиш за другите. Не можеш да си позволиш песимисти в екипа си. Те ще те отведат в посредствеността.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ