Екологичната трансформация – новият лайфстайл на 21 век

Екологичната трансформация – новият лайфстайл на 21 век

Екологичната трансформация – новият лайфстайл на 21 век

Климатичните промени доведоха до наводнения, засушавания, пожари и още много изпитания. Планетата ни е в опасност и затова Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нееднократно припомня, че битката с климатичните промени е най-голямото предизвикателство пред човечеството.

Днес повече от всякога разбираме, че не бива да противостоим на природата, а да живеем в хармония с нея. Така модерният начин на живот, новият лайфстайл на XXI век стана екологичната трансформация, която предполага ефективно използване на ресурсите, тяхното пестене и възобновяване на принципа на кръговата икономика. 

Готови ли сме обаче да приемем промените и кардинално да променим начина на потребление и производство?

Обществените нагласи на повече от половината световно население на пет континента сочат, че цената на бездействието ще бъде по-висока от тази на действието. Това е един от основните изводи в първото по рода си глобално социологическо проучване "Барометър на екологичната трансформация". Проведено от „Веолия", световен лидер в предоставянето на екологични услуги  заедно с френската агенция за проучвания "Елаб", изследването осветлява как се приемат екологичните решения и анализира пречките и механизмите за ускоряване на зелената трансформация.

„Възобновяемите алтернативни източници на енергия са сърцето на екологичната трансформация, а тя променя мисленето и начина ни на живот“ казва Мариана Итева, заместник-регионален директор на “Веолия” за България. Думите й потвърждават нагласата на 60% от населението по света, които изразяват готовност да приемат икономическите, културните и социални промени при внедряване на екологични решения. Действащи примери за това са използването на електромобилите, на  алтернативни източници за отопление – геотермални топлофикационни мрежи, соларни инсталации, соларна термална енергия, отопление чрез използване на водата от канализацията. Това са все възобновяеми източници, по-ефективни и по-евтини, които допринасят за намаляване на въглеродните емисии и декарбонизацията.

Затова целта на Групата „Веолия“ в световен мащаб е ускоряването на екологичната трансформация чрез ефективни екологични решения – не само в собствените дейности, но и в бизнеса на клиенти и партньори.  

“Три са основните предизвикателства пред екологичната трансформация: декарбонизация, премахване на замърсяванията, пестене и възстановяване на ресурсите”, заяви Естел Бръшляноф, главен изпълнителен директор на Групата “Веолия” в последното си интервю за световния бизнес и финансов телевизионен канал Блумбърг. „Веолия“- световният шампион по екологична трансформация,  допринася повече хора да осмислят предизвикателствата и да полагат усилия за справянето с тях, защото вярва, че един бизнес е успешен, само ако е полезен.

От няколко години световните компании разработват политики за корпоративна социална отговорност – CSR, а отскоро въведоха екологично, социално и корпоративно управление - ESG. В стремежа си да е полезна, “Веолия” вече е надградила тези два трикомпонентни модела и прилага своя стратегия за многоаспектна ефективност (Multifaceted Performance). Петте аспекта на  стратегията са съотносими към 17-те цели на ООН за устойчиво развитие, а изпълнението им се оценява от независими одитори. 

80% от решенията, които са необходими за климатичните промени, вече са налични

В битката за екологичната трансформация, като модерния начин на живот, подходът трябва да е холистичен, да включва иновативни решения, при ясни условия, както сочат в отговорите си 60% от населението по света в проучването "Барометър на екологичната трансформация". Тази битка може да бъде спечелена при доказана полезност на решенията, справедливо разпределение на усилията и без рискове за здравето.

„Веолия“ смята, че 80 % от решенията за климатичните промени вече съществуват.     

Другите 20%  са иновативни, в процес на разработка или предстои да бъдат разработени. Компанията се справя успешно с пестенето и възстановяването на ресурсите - прави бира от рециклирани отпадъчни води в Чехия, пречиства отпадъчни води за питейни нужди в Калифорния и Намибия, обезсолява морската вода. Има още много подобни примери, като заводите на “Рено-Нисан“ в Мароко и “Нестле” в Мексико - огромни предприятия, които използват в производството пречистените си отпадъчни  води и не заустват нищо в природата, благодарение на иновативните решения на “Веолия”. 

„Темата за повторната употреба на отпадъчните води е много актуална и е във фокуса на Европейската комисия, която посочи като пример за енергийна неутралност Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води край Кубратово. Тя спестява годишно над 75 хиляди тона въглеродни емисии и е енергийно независима от 2015 г. До 2025 г. “Софийска вода”, част от „Веолия“ ще е първото  100% енергийно неутрално дружество в региона“, с гордост споделя Мариана Итева. 

Често иновативните решения за справяне с предизвикателствата вървят ръка за ръка.

Решенията за енергийна ефективност и енергийна неутралност също са взаимосвързани. И това е така, защото преди преценката в какви възобновяеми енергийни източници да се инвестира, трябва със сигурност и в максимална степен да е намалено потреблението на енергия, защото най-евтината енергия е тази, която не се потребява.

Алтернативните енергийни източници са важна компонента на екологичната трансформация. Рационалното им използване, както и пестенето и възобновяването на природните ресурси, са движещата сила на екологичния напредък. Благодарение на иновативните решения на „Веолия“  постиженията на Групата по отношение на екологичната трансформация през 2022 г. са повече от окуражаващи:

  • 14 милиона тона по-малко CO2 емисии
  • 320 млн. куб. м. по-малко използвана вода спрямо 2019 г. 
  • 490 хил. тона рециклирана пластмаса* 

(*използването на рециклирана пластмаса пести 70%  CO2 спрямо използването на първичната суровина)

Иновативациите на „Веолия“ водят до ускоряване на екологичната трансформация. При улавянето, съхранението и използването на въглерод компанията вече изпълнява  три пилотни проекта в тази област. В стоманодобивен завод в Джамшедпур,  Индия се улавят 5 т CO2 дневно направо от доменната пещ готов за повторна употреба на място и след това се подава обратно към газопреносната мрежа с повишена калорийна стойност.

Възстановяването на енергия като част от интегрирана система за управление на отпадъците помага да се създаде най-добрата екологична възможност за Шефилд, Великобритания с годишна преработка на 225 000 т битови отпадъци, спестяване на 2,5 т емисии CO₂ на всеки час и генериране на 21 МВ електроенергия. 140 сгради и 25 000 жилища получават 45 МВ топлинна енергия.

Изключително важно е да споменем геотермалната топлофикация като иновативно и работещо решение за справянето с предизвикателството декарбонизация. Геотермалните източници могат да се използват целогодишно за разлика от соларните и вятърните, които зависят от промените на времето. „Веолия“ внедри ново решение за отопление с геотермална енергия във Франция.  В близост до Тулуза, от два кладенеца с дълбочина 1 580 м и един котел за биомаса резултатът е отопление за 2 500 жилища в 40 точки на доставка. 

България има огромен потенциал по отношение на геотермалните ресурси. Те могат да бъдат използвани за отопление, най-често с приложение при захранването на топлофикационни мрежи, както и за генериране на електрическа енергия. Геотермалната енергия е местен, достъпен и възобновяем ресурс, който би трябвало да използваме особено при наличието на устойчиви иновативни решения и възможността да се възползваме от международната експертиза на „Веолия“. 

Автор: Станислава Петрова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Дерогацията за петрола май все пак остава в сила до октомври догодина
Министърът на икономиката: Горивата поскъпват при бързо спиране на дерогацията
IQOS ILUMA влиза в България с технология на следващо ниво
Guardian: Норвежки сеизмолози са регистрирали 4 експлозии на "Северен поток"
Спират плащанията през еPay към НАП до началото на октомври
Украинските войски отблъснаха руски нападения на източния фронт, съобщи Киев
Северна Корея ще депортира американския войник, избягал в страната
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила