Путин одобри строг закон за „чуждестранните агенти“

Путин одобри строг закон за „чуждестранните агенти“

Путин одобри строг закон за „чуждестранните агенти“

Руският президент Владимир Путин подписа редица нови законопроекти, в това число и нормативна промяна на определението за „чужди агенти“ и санкции за действия срещу националната сигурност.

Законът за „чуждите агенти“, който ще влезе в сила на 1 декември, е публикуван днес, съобщи Kyiv Post. Според новите текстове всеки, който е „под чуждо влияние“ или получава подкрепа от чужбина – не само  пари – ще бъде обявен за „чуждестранен агент“ в Русия.

През последните години етикетът, който много напомня за „враг на народа“ от Съветската епоха, се използва широко срещу опоненти, журналисти и активисти за правата на човека, обвинени в извършване на финансирана от чужбина политическа дейност.

Путин също така подписа закон, с който се въвежда затвор до седем години за призиви за действия срещу националната сигурност.

През март Кремъл одобри присъди до 15 години затвор за разпространение на невярна информация, която има за цел да дискредитира руската армия.

Путин подкрепи и законопроект за създаване на патриотично младежко движение, което твърде много прилича на младежките организации от Съветската епоха - Малките октябристи, Младите пионери и Комсомола. Руски политици ще помолят президента да застане начело на надзорния съвет на движението, което ще подкрепя усилията на правителството за насърчаване на патриотичните и руски ценности сред децата и младежите. Новата организация ще бъде отворена за всички деца от 6-годишна възраст и ще се финансира от държавата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ