Бедствие в Белоградчик, очакват се нови наводнения в страната

Бедствие в Белоградчик, очакват се нови наводнения в страната

Бедствие в Белоградчик, очакват се нови наводнения в страната

Екоминистерството издаде специално предупреждение за възможни внезапни наводнения. Повишено е вниманието към река Върбица при Златоград, съобщи Дарик.

По данни и прогнози на НИМХ и през следващото денонощие в Централна и Източна България ще продължи да превалява дъжд. Очакваните количества са 10-15 л на квадратен метър, в Югоизточна България - до 20 л/кв. м.

На 4 декември в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна, съобщиха от МОСВ.

Наблюдават се Дунавски басейн, Черноморски басейн, Източнобеломорски басейн, Западнобеломорски басейн. Вследствие на регистрираните и прогнозирани значителни валежи от дъжд, се очакват съществени повишения на водните нива във водосборите на реките: Тунджа, Мочурица, Марица, Стара Пещерска, Въча, Първенецка, Пясъчник, Чепеларска - целия водосбор, Черкезица, Атеринска, Бяла и др.

Над 25 000 души в Белоградчик вече втори ден са без ток. Кметът там обяви бедствено положение в общината. Временно са затворени училищата, съобщи Нова телевизия.

Третокласният път от Монтана за Белоградчик е затворен заради паднали огромни дървета. Кметът на града обяви днес бедствено положение.

Близо 25 населени места са без електричество. Това са почти цялата община Белоградчик, част от град Кула и село Бойница. Бедстващите хора са около 7000 души.

Причината е заледени далекопроводи заради паднали върху тях клони и дървета. Екипи на ЧЕЗ се опитват да отстраняват авариите във всички населени места.

Засега оптимистичната прогноза от тях е, че ток ще има утре или най-късно в петък. До края на седмицата е обявен неучебен ден в община Белоградчик.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ