Всеки втори мъж и всяка пета жена у нас са закоравели пушачи

Всеки втори мъж и всяка пета жена у нас са закоравели пушачи

Почти всеки втори български мъж и всяка пета българска жена са закоравели пушачи, сочат данни от националната статистика за употребата на тютюневи изделия от българите, цитирани от БТА. Най-пристрастени сред мъжете са българите на възраст 25-44 години - повече от половината от всекидневно употребяващите цигари.

Мъжете от 44 до 65 години са около 46 на сто от закоравелите пушачи сред силния пол. Страстните пушачи на възраст над 65 години са около 12%. Около 27% са заклетите пушачи на възраст 15-24 г.

Около 10% от мъжете и около 9% от жените у нас пушат само понякога. А близо 50 на сто от мъжете и около 72 на сто от жените у нас - са заклети непушачи, сочи още статистиката.

Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) - ако през 1952 г. са пушили 13,7 на сто от българите, то след половин век броят на пушачите у нас е нараснал повече от три пъти - над 45 на сто през 2002 г.

Пак по данни на НЦОЗА в периода от 2001 - до 2005 г. България е била на трета позиция в света след Гърция и Япония по потребление на тютюневи изделия на човек от населението. Данни от доклада "Health at a Glance: Europe 2012" сочат още, че редовно пушещите мъже в България са 40 процента от населението над 15-годишна възраст в страната и заемат трета позиция в ЕС по тютюнопушене след Латвия (46 на сто) и Естония (43 на сто).

Пушенето се увеличава сред младите българчета

Според данни от "Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора" (GYTS), организирано от СЗО, Центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ и други партньори - от близо 1,3 милиарда активни пушачи по света - над 250 милиона са млади хора. Резултатите от GYTS за България показват, че около 60 процента от българските ученици са правили опити да пушат, като от тях 61 на сто са момичета и 56 на сто - момчета.

Тревожен е обаче процентът на запалилите първа цигара български деца под 10-годишна възраст - 21,2 на сто (26,6 на сто момчета и 16,3 на сто момичета).

Според изследването първите опити на българските ученици да запалят първа цигара се ситуират около 13-годишна възраст. Редовни пушачи сред учениците са 28,2 процента (24,4 на сто момчета и 31,6 на сто момичета).

Според изчисления на СЗО расте и броят на децата-пасивни пушачи по света - над 700 хиляди при над 1 милиард активни пушачи. Данните на "Глобално проучване на тютюнопушенето сред младите хора" за България показват, че на пасивно пушене у дома си са изложени около 72 процента от 13-15 годишните деца у нас.

Около 57 на сто от българските деца до 6-годишна възраст също са изложени на пасивно пушене от страна на своите родители и близки. Близо 45 на сто от бащите и 39 на сто от майките у нас подлагат децата си на риск от пасивно пушене.

Установената за последното десетилетие тенденция за съжителство на българските деца с цигарен дим е свързана с динамиката на консумацията на тютюневи изделия у нас, сочат още данните на GYTS.

Цигарите са водеща причина за смъртност в световен мащаб

В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказаните и водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват, сочат данни на СЗО. Тютюнопушенето е доказана причина за развитието на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, което причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол.

Последните изследвания документират и значим здравен риск вследствие пасивното излагане на тютюнев дим.

По данни на СЗО всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна. Около 1 от 8 смъртни случаи сред населението над 30-годишна възраст се дължи на тютюнопушенето. До 2030 г.
смъртността се очаква да достигне до 8 милиона годишно.

Ако подобни тенденции се запазят, през 21 век тютюнопушенето ще е причина за смърт на около 1 милиард души. Смята се, че повече от 80 процента от тези смъртни случаи ще са в страните с ниски и средни доходи. Много от бъдещите жертви на тютюнопушенето днес са деца и ако се обърне това в цифри - за 30 години 250 милиона, сега живи и здрави деца и юноши - ще бъдат убити преждевременно от тютюна.

Въпреки доказания здравен риск и повишената осведоменост на обществото за заболяванията, причинени от тютюнопушенето, употребата на тютюневи изделия остава все още широко разпространена. По данни на СЗО общият брой на пушачите в света е 1,3 млрд., от тях 250 млн. са лица на възраст под 18 години. СЗО всяка година отбелязва Световния ден без цигарен дим, който по традиция е в края на месец май.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ