Две присъди за България от Европейския съд по правата на човека

Две присъди за България от Европейския съд по правата на човека

Две присъди за България от Европейския съд по правата на човека

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург издаде осъдителни решения по две отделни дела срещу България, съобщи БТА.

Първото дело е заведено по жалба на Вели Караахмед и касае събитията пред софийската джамия от 20 май 2011 г. Съдът преценява, че жалбоподателят следва да бъде обезщетен с 3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разноски по делото. Съдът отхвърля становището на българските власти и приема жалбата срещу действията на българските власти по време и след инцидента пред джамията, възникнал покрай проява на партия "Атака" срещу шума от високоговорителите на минарето.

Присъдата се основава на текста от Конвенцията за защита на основните права и човешките свободи, който повелява всеки да има правото на свободно вероизповедание, без дискриминация по пол, раса, етническа принадлежност.

В присъдата е отбелязано, че заради сблъсъците пред джамията са били образувани три досъдебни производства, като две от тях са били прекратени без повдигане на обвинения, а седмина са били подведени под отговорност по третото, без досега да е ясно дали са били изправени пред съда. Отчита се, че градският прокурор на София също е открил следствие, от което досега също няма резултат.

Втората присъда срещу България е по дело, заведено от Ана и Лилянка Михайлови за убийството от полицията на младеж от ромски произход, баща на една от двете жалбоподателки, през 2004 г. При инцидента полицията е получила сигнал, че убитият се опитва да отвори камион. При последвалото преследване и борба полицай е убил младежа с обяснението за самоотбрана. В хода на следствието прокуратурата е прекратила проверката два месеца след събитията, съобразно становището на дознателя. Софийският военен съд е разпоредил възобновяване на дознанието, след което прокуратурата общо осем пъти го е прекратила по същия начин. През 2009 г. по искане на полицая Военноапелативният съд е разгледал отново делото и се е произнесъл, че разследваният е действал в условията на неизбежна самозащита.

Жалбоподателките се основават на правото на живот и твърдят, че използването на оръжие в случая не е било неизбежно. Те оспорват и работата на следствието. Съдът уважава жалбата и определя обезщетение от 16 000 евро за претърпени неимуществени вреди, както и 6000 евро за разноски по делото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ