Забраниха продажбата на 10 вида опасни стоки

Забраниха продажбата на 10 вида опасни стоки

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани продажбата на десет вида опасни стоки, които съдържат различни рискове предимно за децата, съобщиха от ведомството.

След забранените продукти преобладават детски облекла. Два модела рокли за момичета до 7-годишна възраст са спрени от продажба поради наличието на текстилни колани или връзки със свободни краища. Проектирането и изработването на дрехи за деца до седем години с колани със свободни краища и с каквито и да било връзки по тях е недопустимо, коментират от комисията.

Коланите и връзките са опасни, защото могат да се увият около детето и да го наранят или да бъдат захванати при слизане и качване в превозно средство, при игра на съоръжения на детски площадки, при каране на колело и др. и да предизвикат инцидент, разясняват от ведомството

Спряна от продажба е и детска рокля за празненства с украса, закрепена чрез безопасна игла, която създава опасност от убождане.

Пак заради опасни елементи като връзки със свободни краища, свободни колани, лесно отделящи се дребни елементи (цветя, мъниста, камъчета) са забранени още няколко детски стоки - спортен комплект суичър и панталон, долнище на анцуг, блуза с къс панталон и клин с пришити към него пола и воал.

Забранени за продажба са и два вида декорации – грозд с лесно отделящи се зърна и декоративни топчета, имитиращи желирани бонбони. Тези изделия са рискови най-вече за децата, тъй като провокират техния интерес и в същото време размерът им позволява да бъдат погълнати, което може да доведе до задавяне или задушаване.

Изтеглен от пазара е и щепсел-разклонител с три гнезда, чиито части под напрежение са открити и достъпни, а това създава потенциална опасност от токов удар.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ