Кампания: Когато видовете изчезват, няма с какво да се гордееш

Дунавските есетри са се появили преди 200 милиона години, когато динозаврите са се разхождали по Земята. Днес обаче тези древни видове са изправени пред все по-непреодолими препятствия. Язовирни стени спират тяхната миграция, фабрики замърсяват средата им на живот, багери изкопават инертни материали от размножителните им места,  а бракониери  ги ловят безразборно и по жесток начин заради техния скъпоценен хайвер, гласи тревожна констатация на природозащитниците от WWF

Какво става когато видовете изчезват? Отговорът е много тъжен, както ще се уверите сами от видеото по-долу

В долното течение на Дунав все още  има диви жизнеспособни популации на тези величествени риби. За тях не е късно да се вземат мерки. В България и Румъния има забрана за улова на есетри, която продължава до края 2015 година, припомнят от WWF.

Есетрите са семейство от видове, които живеят в морета, но се размножават в реки.  В Дунава те са шест – чига, пъструга, руска есетра, шип, атлантическа есетра и моруна. Най-голямата хващана моруна е била над 7 метра и е тежала 1 571 кг. Предполага се, че живее над 100 години. Пъстругата пък е изключително рядка риба. Тя спира да се храни по време на миграцията и след като хвърли хайвера си, бързо се връща в Черно море.  Чигата живее само в сладки води и не мигрира в Черно море. Този вид е и единственият, чиито популации се възстановяват.

WWF работи за опазването на есетрите  от двата бряга на Дунав. Организацията призовава: "Запази дунавското богатство, научи как на esetri.wwf.bg."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги