Кризата с ваксините за новородени ще приключи през декември

Кризата с ваксините за новородени ще приключи през декември

Кризата с ваксините за новородени ще приключи през декември

Кризата с ваксините за новородени ще приключи през декември. Тогава ще бъде доставена петвалентната ваксина. Това съобщиха от Здравното министерство, като уточниха, че причината за забавянето е в липсата на достатъчно количества от препарата.

Имунизациите на всички, родени в оставащите два месеца до декември, ще се извършват с четиривалентна ваксина, посочват от ведомството.

Оттам уточняват, че в наличната ваксина липсва компонент срещу хепатит Б, заради което бебетата ще бъдат имунизирани отделно и срещу това заболяване.

От 1 октомври ще започне раздаването на нови 14 000 дози от четиривалентната.

Кризата с ваксините е породена от факта, че не се сключват дългосрочни договори с фирмите, които ги произвеждат”, обяви преди дни служебният здравен министър д-р Мисрослав Ненков,.

От думите му стана ясно, че тази година е обявен търг за доставка на петвалентна ваксина, явява се един участник, печели го, но се оказва, че не може да я осигури. Тогава производителят предлага шествалентна ваксина, която обаче не е включена в списъка с медикаменти, покривани от държавата.

„Стига се до ситуация, в която има ваксина, но не можем законово да я купим”, твърди министър Ненков.

Имунизацията с шествалентни ваксини трябваше да започне след първи август за всички родени след 1 юни. Забавянето дотук е близо два месеца.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ