Магистрала „Струма” затрупа римска вила

Магистрала „Струма” затрупа римска вила

Магистрала „Струма” затрупа римска вила

Строителството на ЛОТ-2 на магистрала „Струма” засипа с пръст първата археологическа находка – датирана от 4 в., между град Бобошево и село Мурсалево, същата участ очаква и неолитното селище на 8000 години.

Вилата на богат робовладелец-римлянин, управлявал по времето на император Константин Велики през 4 в., вече е засипана с пръст, тъй като магистралата бе прекъсната при разкопките. Вилата, която е върху площ от 3 дка и в която е съхранявана и земеделска продукция, вече не съществува, виждат се само част от зидовете, намиращи се в северния край. Предвижда се неин макет да бъде пресъздаден в бъдещия парк на територията на община Кочериново, пише БГНЕС. 

До края на месеца трябва да приключат и разкопките на изхода на с. Мурсалево, започнали пред април м.г. Тук бе открито селище, съществувало през 6-то хил. пр. Хр. То е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

Селището се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини то било опожарено от самите му обитатели и напуснато.

На много по-късен етап, 5 в. преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. Открити бяха и три скелета на младенци, принесени в жертва на боговете. От двете страни на разкопките стърчат два моста, които ще бъдат свързани с насип. Така селището, основано преди 8000 години, също ще остане под магистралата. Все пак една част, тази между насипите и жп линията, ще оцелее и ще бъде превърната в музей на открито.

ЛОТ-1 на магистрала „Струма” преди две години също „погреба” един обект – край радомирското село Долна Диканя. Тук археолозите откриха тракийски некропол от 4-5 в. пр. Хр. Войните са били кремирани на друго място и погребвани тук. Според археолозите селището е обитавано от тракийското племе агриани, сред които Александър Велики набира елитен корпус за армията си. 

Александър Велики и тракийските воини се бият срещу Дарий, побеждавайки го през 331 пр.Хр. край днешния иракски град Мосул. Траките-агриани били вещи при боравенето с копия и прашки. Такива оръжия бяха открити в погребалните урни край Долна Диканя. Сега те са в музея, а върху селището летят автомобили, без никакъв знак, че отдолу е имало каквото и да е.

Същото ще стане и край Мурсалево. От Бобошево до Мурсалево магистралата е асфалтирана с едно прекъсване - заради вилата. От разкопките на изхода на Мурсалево до гара Кочериново - също. Асфалтът е положен до „кривия” виадукт, по който се влиза в двата тунела при кв. „Левски” на град Кочериново. От него до и след разклона за с. Бараково и Рилския манастир предстои да бъде иззета още много земна маса. След което трасето на бъдещата автомагистрала се спуска към благоевградското село Бело поле. ЛОТ-2 трябва да бъде готов до края на ноември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ