Награждават лекарите, "превишили правата си", за да спасят човешки живот

Награждават лекарите, превишили правата си, за да спасят човешки живот

Награждават лекарите, "превишили правата си", за да спасят човешки живот

Лекарите от Русе, които спасиха човек, оперирайки сърцето му, превишавайки правата си, ще бъдат наградени, а не наказани. Това обяви пред bTV здравният министър д-р Петър Москов. Че глоби няма да бъдат налагани, съобщиха и от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в писмо, разпратено до медиите.

Става дума за операция, извършена на 6 октомври. С нея хирурзи от болницата зашиха сърце и спасиха живота на 45-годишен мъж, намушкан в гърдите. Впоследствие обаче се оказа, че те са „превишили правата си”, тъй като такава операция можело да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III-то ниво на компетентност и от специалист по кардиохирургия, каквито русенските медици не са.

Вместо да постъпят по този начин и да отпратят пациента във Варна, където е най-близкото подобно отделение, хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев взели решение на момента и извършили животоспасяващата операция, припомня „24 часа”. За няколко минути бил организиран екип, който да направи операцията, с отваряне на гръдния кош.

Тъй като в Русенската болница няма кардиохирург, със задачата се заел д-р Михайлов. Той установил, че ножът е минал през обвивката на сърцето и е пробол мускула. При операцията била отворена гръдната кухина на пострадалият и сърдечната торбичка била освободена от насъбралата се кръв и съсиреци, като по този начин било освободено сърцето. 

След това било зашито и нараняването с дълбочина около 1 см, което също било доста труден процес, но спасило живота на пострадалия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги