НОИ пуска нова електронна услуга в помощ на бъдещи пенсионери

НОИ пуска нова електронна услуга в помощ на бъдещи пенсионери

НОИ пуска нова електронна услуга в помощ на бъдещи пенсионери

Националният осигурителен институт (НОИ) добави нова електронна услуга на интернет страницата си. От началото на октомври 2015 г.  вече е достъпна новата и полезна е-услуга - „Избор на най-добър 36-месечен период преди 01.01.1997 г. за изчисляване на индивидуален коефициент на пенсия“.

Програмният продукт е насочен към всички осигурени лица, на които предстои пенсиониране или преизчисляване на вече отпусната пенсия от друг период. Той помага на потребителите да определят кои са най-благоприятни като доход за тях три последователни години до края на 1996 г., които да бъдат включени във формулата за изчисляване или преизчисляване на пенсията им за осигурителен стаж и възраст.

След въвеждане на данните (по години или по месеци) и стартиране на изчислението, системата автоматично сравнява попълнените доходи със средните работни заплати за съответните периоди и посочва кой от тях е най-благоприятен за лицето.

Системата позволява въвеждане както на сумарен осигурителен доход по години, така и информация месец по месец. При сравняването за определяне на най-добрия период за времето от 01.01.1982 г. до 31.12.1996 г. участват единствено периодите, в които са въведени 36 последователни месеца (при въвеждането по месеци) или 3 последователни години (при въвеждане по години). Периодите, които имат прекъсвания, не участват в определянето на периода.

Услугата е достъпна на интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в. рубрика „Е-услуги”/ „Справки”/ „Справки със свободен достъп“/

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ