Няма да има съкращения на пожарникари

Няма да има съкращения на пожарникари

Няма да има съкращения на пожарникари

Договорихме се до края на месец април да бъдат обявени конкурси за назначаването на 250 пожарникари, но не се договорихме по отношение на съкращението на щата. Това обяви председателят на синдикат „Огнеборец” Любомир Еленков след среща с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и директора на пожарната комисар Николай Николов, предаде БГНЕС.

Любомир Еленков подчерта, че обявените 250 места не са достатъчни, защото средното текучество в системата на пожарната на практика е такова. Тоест, всяка година толкова служители напускат или се пенсионират. За недостига на пожарни екипи Еленков даде пример това, че през изминалото денонощие пожарната се е отзовала на 147 повиквания, а 97 все още са чакащи поради липсата на ресурс.

Днес над 150 пожарникари излязоха на протест пред сградата на МВР със скандирания „Искаме права си”. Те се обявиха против реформи, които означават само съкращения. С искания за прекратяване на процедурата по съкращаване на 292 щатни бройки и обезпечаване на незаетите над 1000 щата за спасители и огнеборци, синдикатът на КНСБ алармира, че решението за съкращение създава илюзорна представа за реформа.

Според протестиращите по този начин структурата не може да изпълнява функциите си, а сам по себе си незаетият щат е предпоставка за полагане на извънреден труд.

Пожарникарите и спасителите в София бяха подкрепени от колегите си във Варна и Добрич, които също излязоха на улицата. В протестна декларация до властимащите стачният комитет заяви, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност.

Протестиращите са решени дори да потърсят международна подкрепа от европейския алианс на пожарникарите и спасителите, защото съкращенията не водят само до рискове в системата, но и до риск за всички граждани, защото пожарникарската професия е една от най-рисковите и хуманните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ