Общината скрива паметника пред НДК с "жив" плет за 240 хил.

Общината скрива паметника пред НДК с жив плет за 240 хил.

Общината скрива паметника пред НДК с "жив" плет за 240 хил.

240 000 лв. планира да даде Столична община за изграждането за "жив" плет на паметника пред Националния дворец на културата. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от общината, предаде БГНЕС.

От документацията се разбира, че кметството очаква рушащият се паметник да бъде прикрит с декоративната ограда най-късно до края на лятото. Средствата са от бюджета на Дирекция "Зелена система" в общината.

По всичко изглежда Столична община не планира да премахне паметника "1300 години България" преди местните избори през есента. В края на април Административният съд-София град отхвърли жалбите срещу демонтирането му. По този начин магистратите позволиха на мястото на рушащия се монумент да бъдат възстановени паметните плочи на Първи и Шести Софийски пехотни полкове. В края на 2014 г. Столичната общински съвет взе решение за преместване на паметника "1300 години България", който е построен във втората половина на 70-те години на миналия век. В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов обаче се противопостави на местенето му и се обяви за възстановяването на паметника.

Докато текат споровете, от общината се решили да изразходват около четвърт милион лева, при положение, че не е ясно дали бъдещата "жива" ограда ще трябва да бъде премахната малко след като бъде поставена. Амбицията на кмета Йорданка Фандъкова и служителите на общината са да изградят нещо, което със сигурност ще впечатли столичани и гостите на града. Дължината на "живата" ограда ще е около 70 метра, а средната височина 12 метра.

От Столична община досега не бяха обявявали намеренията си да "скрият" паметника "1300 години България", въпреки строителните дейности, които в момента се извършват в пространството пред НДК.

Миналата седмица Дирекция "Зелена система" съобщи, че ремонтът на фонтана и водните каскади пред НДК се очаква да приключи до края на юни. Цялостното обновление на парка около НДК, което струва 13,5 млн. лв. трябва да е готово до средата на октомври. Очаква се в следващите месеци да стане ясно колко ще струва и цялостното реновиране на самия Национален дворец на културата, в който през 2018 г. ще се провеждат повечето от конференциите и срещите в рамките на българското председателство на Европейския съюз. Предварителните разчети сочат, че за обновяването на НДК ще отидат минимум 60 млн. лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ