Официален старт на кампанията "Да изчистим България заедно"

Официален старт на кампанията Да изчистим България заедно

Официален старт на кампанията "Да изчистим България заедно"

Близо 20% от общините в страната са повишили активността си в кампанията от началото й до 2015 г., показва географски информационен анализ, изготвен на база на фактическите данни от картата на инициативата

Любими лица от ефира на bTV заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, представители на Министерството на земеделието и храните и това на младежта и спорта, областни и общински администрации, неправителствени организации, бизнеса и медиите обявиха официален старт на 6-тото поред издание на най-мащабната доброволческа акция у нас  „Да изчистим България заедно” в Ботаническата градина днес.

Кампанията за голямото чистене тази година ще е 4 юни в навечерието на Световния ден на околната среда.

Близо 20% от общините в страната са повишили активността си в инициативата от старта й до сега, стана ясно по време на първата по рода си среща на партньорите на кампанията, с която започва и подготовката за провеждането й.

С най-голям ръст на активността са общините София и Варна, като тенденция на нарастване е отчетена на територията на 22 от 28 области у нас. С най-добри постижения по този показател са световните рекордьори в глобалното гражданско движение Let’s Do It World от област Силистра, както и общините от областите Габрово, Смолян, Пазарджик, Враца, Разград, Перник и Плевен.

Като най-голямата телевизия в България, bTV има сериозната отговорност да продължава да превръща гражданите от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията”, коментира обявените резултати Павел Станчев, главен изпълнителен директор на bTV Media Group.

Първите акции, които ще бъдат организирани, са в защитени територии и скъпи за българите места като пещерата Леденика,  района около хижа Беласица в местността Илиевска нива, историческата местност Момина скала във Витоша, Кирилова поляна над Рилския манастир, Арбанашкото плато край Велико Търново, Хайдушките водопади в близост до Берковица, Аладжа манастир до Варна и много други, с които доброволците ще могат да се запознаят на сайта на инициативата - daizchistim.bg.

Като основен партньор на инициативата, министерството на околната среда и водите ще осигури 40 000 комплекта чували и ръкавици за нуждите на доброволците, както и ваучери за гориво в размер на близо 80 000 лв., които ще се използват само в деня на акцията. И тази година от министерството се ангажираха транспортираните до депата отпадъци по време на голямото чистене да не бъдат облагани с такси.

Едни от най-обичаните лица от ефира на bTV и водещи на събитието – Станислава Цалова, Емил Чолаков, Мариана Векилска, Деси Стоянова и Александър Кадиев, призоваха партньорите и гражданите за активно включване в инициативата. Специален гост на събитието бе и талисманът на „Да изчистим България заедно” – Зеленко Зеленков, който ще мотивира деца и доброволци от цялата страна да се включат в акцията по почистване.

*****

 „Да изчистим България” - история и факти

На 12 май 2012 г. под егидата на bTV цяла България се обедини, за да изчисти България за един ден, да направи страната ни по-чиста и красива!

От тогава насам „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 209 675 доброволци от цялата страна. За същия период, по данни на екоминистерството, в рамките на националното почистване на България са събрани 76 990 тона отпадъци.

Инициативата „Да изчистим България” е най-големият доброволчески и обществен  проект, предприеман досега у нас. Тя е част от глобалното гражданско движение Let’s Do It World, което започва през 2008 г. в Естония.

В подкрепа на световната инициатива всяка година bTV Media Group успява да обедини водещи компании, граждански организации и институции от цялата страна да приемат кампанията като своя лична кауза. Създаде се национална партньорска мрежа за организация на кампанията. В нея всяка година се включват над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция и няколко министерства.

Тази година организацията и координацията на съвместните дейности ще бъде координирана от Национален доброволчески център. На телефон 0700 112 05 доброволците в него ще предоставят информация на всички партньори и граждани, които искат да се включат в почистването на 4 юни.

Ежегодно участниците в кампанията "Да изчистим България заедно" са сред най-активните доброволци на Балканския полуостров и сред първите в света.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ