България

Политика

|

Общество

|

Почти половината българи нямат интернет

Почти половината българи нямат интернет

Почти половината българи нямат интернет

Страната ни е на последно място в ЕС по достъп на интернет. Според официалната статистика общото ниво на достъп до мрежата е 54% при средно ниво за Евросъюза от 79%.

В момента малко над 1,4 млн. домакинства у нас имат достъп до мрежата, пише в. „Преса”. Над 50% от тях използват интернет редовно - най-често за изпращане и получаване на електронна поща и четене на вестници и новини.

Според официалната статистика за 2013 г. 2,28 млн. българи никога не са се „докосвали“ до интернет. Все пак бройката на технологичните аутсайдери в страната в последните години постоянно пада - през 2010 г. те са били 3 млн. души, година по-късно се стопяват до 2,5 млн., а през 2012 г. - до 2,38 млн.

В България достъпът до интернет съвсем спокойно може да стане новата туристическа атракция за привличане на чужденци. Той е като в реклама на прах за пране - най-евтин, един от най-бързите и най-качествените. Това е едно от малкото неща, с които можем да се гордеем, когато гледаме глобалната статистика, коментира българският ежедневник.

Българинът плаща средно по 0,48 долара на мегабит. За сравнение в САЩ цената е 3,58 долара, в Германия - 3,18 долара, във Великобритания - 2,59 долара. Средно в света крайните клиенти плащат по 6,39 долара.

Данните са на „Ookla“ - компания, която следи скоростта, качеството и стойността на достъпа до глобалната мрежа. Естествено, когато цените се приравнят към брутния вътрешен продукт, западните страни ни изместват от предните позиции и директно отиваме на 15-о място. У нас цената е 0,086% от БВП на глава от населението. В САЩ въпреки 7 пъти по-високата цена процентът е 0,075.

По скорост на интернет сме на 18-о място в света. Потребителите свалят файлове с 31,09 мегабита в секунда (Mbps ). Изпреваме страни като Англия (26,54 Mbps), Германия (25,70 Mbps) и САЩ (22,43 Mbps). В скоростта най-добре се представят азиатските и източноевропейските държави.

Третият признак, по който „Ookla“ прави своите сравнения, е качеството на връзката. Параметърът се нарича  „R-Factor“ - той се определя от това дали при свързване с мрежата се губят данни, колко често и колко големи са загубите, както и каква е удовлетвореността на потребителя от доставчика му на интернет.

По този признак сме втори в света със 89,53 пункта от максимални 94. Единствено Южна Корея ни изпреварва с 89,83. И тук може да се каже, че световните икономически сили са доста след нас - 10-о място за Англия (87,43), 19-о за САЩ (86,34) и 25-о за Германия (85,36).

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни