Създават единен регистър за хората с психични заболявания

Създават единен регистър за хората с психични заболявания

Създават единен регистър за хората с психични заболявания

Министерството на здравеопазването ще създаде единен регистър за хората с психични заболявания. Това ще стане най-късно до есента, разкри пред БНР здравният министър Татяна Андреева. Новината идва дни след като мъж, с психични проблеми уби спецполицаят Емил Шарков и рани други трима.

Регистърът ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм, по който се предоставят около 15 млн. лв. – за психично, и за репродуктивно здраве. „За изработването на регистъра ще бъде създадена междуведомствена работна група”, посочи здравният министър.

Преди дни стана ясно, че у нас около 70 хил. души в България страдат от шизофрения, а всеки пети е със психически проблеми. 30% от настанените в психиатрични заведения пациенти са там заради заплаха за околните.

Програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони. Министър Андреева пое ангажимент 7-те лечебни заведения, които не са включени в списъка с 51 общински болници, които трябва да бъдат подпомогнати, да бъдат част от него.

„Методиката, по която болниците ще получават субсидия, ще е за спешна помощ, т.е. ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс”, посочи Андреева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ