БНТ излъчва втория епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“

БНТ излъчва втория епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“

БНТ излъчва втория епизод от документалната поредица „Махалото на прехода“

Новата документална поредица на Българската национална телевизия – „Махалото на прехода“ – продължава с втория тематичен филм „Цената на парите“. Проектът на Аделина Радева и режисьора Станислав Терзиев ще бъде излъчен на 6 юли (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1.

Филмът „Цената на парите“ обхваща периода 1995–2009 г. Пред камерата на екипа застават доц. д-р Красен Станчев – икономист, съосновател на Института за пазарна икономика, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, депутат във Великото народно събрание, член на икономическия съвет на президента Петър Стоянов, д-р Николай Михайлов – психиатър, психолог, политически и социален анализатор, депутат в 40-то Народно събрание, както и Татяна Дончева – юрист, политик, депутат в няколко парламента.

„Спори се за началото на прехода, за края му, дори за това дали изобщо е настъпил. Но има нещо, за което няма спор и то е, че преходът струва скъпо. И че тези, които го плащат и днес, остават най-бедните хора в Европа“, коментира Аделина Радева.

„Историята ще отмери фактите. Икономиката ще сравни числата. Политиците ще интерпретират миналото според интереса си, а хората – най-често според степента на носталгията си по изгубената младост и възможностите си сега. В най-добрия случай един ден всичко ще се превърне в един от уроците в учебника. И без значение дали е научен или не, на следващата страница винаги ще започва новият урок“, казва журналистката.

Можете да гледате „Цената на парите“ на 6 юли (сряда), от 21:00 ч. по БНТ 1.

Изпълнителен продуцент на „Махалото на прехода“ е Весела Смилец, редактори са Весела Смилец и Мария Чернева. На 13 юли (сряда) от 21:00 ч. по БНТ 1 следва третият филм от документалната поредица – „Към света след Желязната завеса“ – на журналиста Георги Милков. На 29 юни 2022 г. своята официална премиера в ефира на обществената телевизия направи проектът на Надя Обретенова и режисьора Николай Тодоров – „Взривяването на системата“, който можете да гледате тук.

Още за документалната поредица на БНТ „Махалото на прехода“ - тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ