Германският финансов министър се обяви против въвеждането на четиридневна работна седмица

Германският финансов министър се обяви против въвеждането на четиридневна работна седмица

Министърът на финансите Кристиан Линднер изрази съмнение, че четиридневната работна седмица може да стане новата норма за германските граждани в обозримо бъдеще, съобщава  Bloomberg.

През февруари 2024 г. в Германия ще стартира пилотен проект за привличане на служители на 50 местни компании към четиридневна работна седмица. Експериментът ще продължи шест месеца. Авторите на различни изследвания в тази област твърдят, че преминаването към четиридневна работна седмица ще има положително въздействие върху психичното здраве на служителите чрез намаляване на стреса, а също така ще бъде ключът към повишаване на ефективността на тяхната работа.

Германският финансов министър обаче не се съгласи с подобни аргументи. Напротив, според него такъв формат ще доведе до намаляване на производителността на служителите и няма да доведе до повишаване на благосъстоянието на работниците, които са се съгласили с експеримента. „Никога в историята едно общество не е увеличавало своето благосъстояние, като работи по-малко“, обясни Линднер, цитиран от Bloomberg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ