България

Политика

|

Общество

|

Хартиената рецепта окончателно остава

Хартиената рецепта окончателно остава

Хартиената рецепта окончателно остава

Лекарствата ще могат да се изписват не само по електронен път, а и на белите хартиени рецепти. Това стана възможно с нормативна промяна, която днес е обнародвана в Държавен вестник, съобщи БТА.

При въвеждането на електронните предписания срещу отпадането на хартиената рецепта се обявиха общопрактикуващи лекари, съсловната организация, лекари, работещи в болници и др. Мотивите им да не отпада хартиената рецепта бяха свързани с евентуална липса на интернет, предписване на рецепта по време на домашно посещение и др.

Електронната рецепта е цифров вариант на стандартната хартиена рецепта. Лекарят попълва на компютъра си и записва информация за нея в здравната карта на пациента. Електронните рецепти се изпращат по интернет в момента на написването им и по този начин целият процес по закупуването на лекарството се улеснява, а шансът за допускане на грешки намалява, защото вече не се разчита на докторския почерк. Електронна рецепта се съхранява на специален сървър на НЗОК, чрез който единствено може да бъде изпълнена.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ