Хартиеният дневник в училищата отива в историята

Хартиеният дневник в училищата отива в историята

Хартиеният дневник в училищата отива в историята

Всички училища в страната трябва да водят дневниците си само в електронен вид от учебната 2022/2023 година. Изискването за изцяло електронна документация е в сила и за детските градини, Центровете за подкрепа на личностното развитие и за други образователни институции, съобщиха от министерството на образованието и науката.

Изискването за смяна на хартията с дигитален документ е прието още през 2016 г. Досега то беше прилагано частично и директорите можеха да избират дали да поддържат електронна или хартиена документация, или двете едновременно.

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на министерството на образованието и науката вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник.

Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За учебната 2021/2022 година за това са похарчени около 200 000 лв., въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо учебната 2020/2021 година.

Остава възможността за избор на училищата дали да използват софтуерни продукти на външни доставчици срещу заплащане, или безплатните електронни дневници в Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование на МОН.

Всички електронни дневници, независимо дали са водени в НЕИСПУО или в друга система, ще се съхраняват в PDF формат, в модула "Документи за дейността на институцията", в НЕИСПУО за срок от пет години. Те ще бъдат разпечатвани само при необходимост.

От учебната 2022/2023 година с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември т.г. хартиени могат да останат ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен, информират от МОН.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ