Шефът на КЕВР е назначен в нарушение на конституцията

Шефът на КЕВР е назначен в нарушение на конституцията

Шефът на КЕВР е назначен в нарушение на конституцията

Шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на конституцията. С такова решение излезе днес Конституционният съд. То е прието с 9 гласа, а съдия Соня Янкулова е подписала с особено мнение.

За назначението на Тодоров съдът беше сезиран от депутати от групата на ГЕРБ-СДС. В искането те настояват за отмяна на решението на Народното събрание, защото процедурата за избор на председател на КЕВР  започнала при едни условия, а е завършила при други, а самият Тодоров не отговарял нито на заварените, нито на променените условия. Освен това опозицията твърди, че са били нарушени принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност, защото са били лишени от възможността да номинират кандидати. От ГЕРБ-СДС виждат и нарушение на Директивата за общите правила за вътрешния пазар на електроенергия. 

Конституционният съд допусна делото за разглеждане. Докладчик е председателят на КС Павлина Панова. Днес трябва да излезе решение и по второ дело. То е по искане на главния прокурор Иван Гешев срещу орязания с 20 млн. лева бюджет на прокуратурата.   По това дело и ВКС даде становище, че не е било редно да се орязва бюджета на държавното обвинение. Според главния прокурор орязването на бюджета е в противоречие с чл. 117, ал. 3 от Конституциията, който казва, че съдебната власт има самостоятелен.

В ранния следобед днес от опозицията в парламента настояха процедурата за избор на нов шеф на КЕВР да стартира възмжно най-бързо. Енергийният и финансовият министър в оставка, както и премиерът в оставка да дойдат в Народното събрание, за да обяснят какво следва след като КС обяви избора на шеф на КЕВР за противоконституционен, поискаха от ГЕРБ и подчертаха, че изборът на нов председател трябва да се задейства в най-кратки срокове. 

От ДПС също поискаха отговори какво следва оттук нататък. "Колеги, идва зима, нямаме председател на комисията, нямаме газ, няма да има производство на електроенергия. Прекратете заседанието и извикайте премиера и министрите, не може да продължаваме все едно нищо не се е случило в държавата", предупреди Рамадан Аталай от ДПС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ