US доклад критикува България за небрежност към нацистки графити и символи

US доклад критикува България за небрежност към нацистки графити и символи

US доклад критикува България за небрежност към нацистки графити и символи

Нацистки, антисемитски и антимюсюлмански графити и надписи продължават да се виждат в редица български градове, като усилията за заличаването им не са систематични. Това се изтъква в доклад за 2021 г. на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи в частта за България.

Докладът цитира съобщения на неправителствени организации за липса на реакция на общините на сигналите за разпространение на сувенири с нацистки отличителни знаци в туристическите зони в цялата страна.

Еврейски сдружения са подали сигнали за появата на обществени места на антисемитски графити, включително свастики и обиди. През юни 2021 г. организацията "Шалом" е съобщила за стикери с нацистки символи в превозните средства на градския транспорт в София и на ски лифтовете в Банско.

Главното мюфтийство също е подало информация за обидни графити върху мюсюлмански имоти като свастика на джамия в Пловдив и непристойни изображения, изрисувани със спрей върху джамия в Казанлък. Мюфтийството отбелязва, че мюсюлманите в България са били обект на периодична реч на омразата.

В доклада пише, че и антисемитската реторика е продължила да се появява редовно в онлайн коментари и в сайтове в социалните мрежи, както и в статии в електронни и традиционни медии.

Еврейската неправителствена организация "Шалом" е съобщила за зачестили случаи на антисемитска реч на омразата онлайн в контекста на пандемията от COVID-19, както и за вандалски актове срещу еврейски гробища и паметници.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ