Едуардо Аньо: Филипинските военни остават верни на президента

Едуардо Аньо: Филипинските военни остават верни на президента

В събота съветникът по националната сигурност на Филипините отхвърли твърденията за заговор за дестабилизиране на правителството на президента Фердинанд Маркос младши, като заяви, че военните и целият сектор за сигурност са лоялни към върховния главнокомандващ, предава Ройтерс.

"Да, имаше здравословен и страстен обмен на мнения (и) дебати между някои пенсионирани или бивши военни и дори някои критики срещу определени политики на настоящата администрация, но те са в рамките на нашето демократично пространство", заяви съветникът по националната сигурност Едуардо Аньо.

"Не съществува заговор за дестабилизация (и) движение срещу правителството", каза Аньо в изявление.

Забележките на Аньо дойдоха, след като в петък в медиите беше цитиран началникът на филипинската армия Ромео Браунър, който казал на военнослужещите, че е чул за "усилия за дестабилизация", а някои военни заявили, че "президентът трябва да бъде сменен по много причини" и "трябва да има нов държавен преврат".

Аньо заяви, че Браунър е бил "погрешно цитиран или погрешно интерпретиран" от медиите.

"Секторът за сигурност ще остане бдителен и готов да предприеме незабавни действия срещу всяка злонамерена група, която ще подкопае националната ни сигурност", заяви Аньо.

Маркос, синът и съименник на покойния филипински лидер, свален от власт по време на въстание на "народната власт" през 1986 г., спечели поста с голяма преднина на президентските избори миналата година.

Според проучване на общественото мнение от септември обаче рейтингът му е спаднал "значително", тъй като рязкото покачване на потребителските цени във Филипините е подкопало подкрепата му.

От свалянето на президента Фердинанд Маркос през 1986 г. досега във Филипините са извършени повече от дузина опити за преврат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ