Китай и САЩ направиха лек пробив в търговията и договориха нови канали за връзка

Китай и САЩ направиха лек пробив в търговията и договориха нови канали за връзка

Китай и САЩ направиха лек пробив в търговията и договориха нови канали за връзка

Една от най-важните цели на визитата на министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо в Китай е стабилизирането на отношенията между двете страни, които преживяват период на напрежение, пишат световните медии.

Въпреки че не се очакват пробивни резултати в резултат на посещението, страните успяха да постигнат определени споразумения в понеделник, които според оценките на медиите могат да доведат до конкретен напредък в бъдеще.

По-специално, страните ще създадат нова работна група, която ще обсъжда и ще се стреми да разреши търговски, търговски и инвестиционни различия. Групата ще се събира два пъти годишно на ниво заместник-министри, като първата й среща ще бъде във Вашингтон в началото на 2024 г.

Беше постигнато споразумение за установяване на механизъм за проверка, включително налагане на контрол върху износа на САЩ, с надеждата да се намали „неразбирането на политиката за национална сигурност на Съединените щати“.

Министрите се споразумяха да провеждат периодични технически дискусии за подобряване на защитата на търговските тайни и поверителната бизнес информация и да комуникират редовно на ниво министри, включително срещи лице в лице, поне веднъж годишно.

 „Това са трудни отношения. Разбира се, няма да се съгласим по някои въпроси, но вярвам, че можем да постигнем напредък, ако ние сме директни, открити и практични", каза Раймондо преди срещата с китайския министър на търговията Уанг Вентао. По време на преговорите САЩ изразиха недоволство от ограниченията, наложени от Китай на американските компании, както и от износа на галий и германий. Пекин от своя страна е изразил „сериозна загриженост“ относно експортните мита върху китайски стоки, наложени при президента Доналд Тръмп, които остават в сила и при Джо Байдън. Китайската страна също е повдигнала въпроса за наложените от САЩ ограничения за достъп до процесорни чипове и други американски технологии,  дискриминационни субсидии и санкции срещу китайски компании. В същото време китайският министър каза, че твърде широките изисквания за национална сигурност на САЩ подкопават търговията, лоялната конкуренция и глобалните вериги за доставки.

В края на първия ден от преговорите Раймондо каза пред репортери, че САЩ са „ангажирани с прозрачност в контрола върху износа“, но подчерта: „Ние не правим компромиси и не преговаряме по въпроси на националната сигурност. Но трябва да има диалог, в който да увеличим прозрачността“, каза тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ