Путин и Пригожин са се срещнали в Москва само пет дни след опита за метеж

Путин и Пригожин са се срещнали в Москва само пет дни след опита за метеж

Руският президент Владимир Путин се е срещнал с лидера на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин след опита за метеж миналия месец, съобщи Кремъл, цитиран от Би Би Си.

Пригожин е бил сред 35-те души, поканени на среща в Москва на 29 юни, на която президентът Путин е дал "оценка" на военните усилия в Украйна и на опита за бунт, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Опитът за метеж, започнал на 23 юни, продължи само 24 часа.

Съгласно споразумение за прекратяване на бунта, обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус.

До опитат за бунт се стигна на фона на публичната размяна на критики между „Вагнер“ и руското министерство на отбраната относно начина, по който се води войната в Украйна. Пригожин многократно обвиняваше министерството, че не снабдява неговите наемници с боеприпаси.

Днес обаче Песков заяви, че шефът на „Вагнер“ е бил сред командирите, поканени в Кремъл пет дни след края на опита за бунт.

„Президентът даде оценка на действията на компанията на фронта“, каза Песков, цитиран от агенция Интерфакс.

„Той даде и оценка на събитията от 24 юни. Путин изслуша обясненията на командирите и предложи варианти за бъдещата им работа и варианти за разполагане и за по-нататъшно бойно използване“, добави той.

Според говорителя на Кремъл Пригожин е казал на Путин, че „Вагнер“ безусловно го подкрепя.

Настоящото местонахождение на шефа на „Вагнер“ не е ясно.

Миналия четвъртък беларуският президент Александър Лукашенко, който посредничи при сделката, сложила край на бунта, пък съобщи, че Пригожин вече не е в Беларус, а в Русия, в Санкт Петербург.

Би Би Си проследи частния самолет на Пригожин в полет до Беларус в края на юни, като той се върна в Русия още същата вечер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ