Си Дзинпин на среща с Орбан: Световните сили да помогнат на Русия и Украйна да възобновят диалога

Си Дзинпин на среща с Орбан: Световните сили да помогнат на Русия и Украйна да възобновят диалога

Китайският президент Си Дзинпин призова световните сили да помогнат на Русия и Украйна да възобновят прекия диалог и преговорите по време на среща в понеделник с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на китайската държавна телевизия CCTV.

Орбан направи изненадващо посещение в Китай след подобни пътувания миналата седмица до Русия и Украйна, за да обсъди перспективите за мир в Украйна.

Унгарският премиер похвали „конструктивните и важни инициативи“ на Китай за постигане на мир и описа Пекин като стабилизираща сила на фона на глобалната турбуленция.

„Мисия за мир 3.0.“, напипа Орбан в профила си в социалната мрежа X, когато кацна в Пекин.

Освен от Русия и Украйна, краят на войната „зависи от решението на три световни сили, Съединените щати, Европейския съюз и Китай“, написа Орбан в публикация във Facebook, показваща как се ръкува със Си.

Орбан се срещна със Си само преди два месеца, когато беше домакин на китайския лидер в Унгария като част от европейска обиколка в три страни, включваща също визити във Франция и Сърбия.

Унгария под управлението на Орбан изгради значителни политически и икономически връзки с Китай. Европейската нация е домакин на редица китайски съоръжения за производство на батерии за електрически превозни средства, а през декември обяви, че китайският гигант BYD ще отвори първата си европейска фабрика за производство на електромобили в южната част на страната.

Необявеното предварително посещение на Орбан идва след подобни пътувания миналата седмица до Москва и Киев, където той предложи Украйна да обмисли прекратяване на огъня с Русия.

Посещението му в Москва предизвика гневни реакции от  страна на Киев и някои лидери в Европейския съюз.

„Броят на страните, които могат да разговарят и с двете воюващи страни, намалява“, каза Орбан. „Унгария бавно се превръща в единствената страна в Европа, която може да говори с всички“, добави той.

Унгария пое ротационното председателство на ЕС в началото на юли и руският президент Владимир Путин предположи, че Орбан е дошъл в Москва като висш представител на Европейския съвет. Няколко висши европейски служители отхвърлиха това предположение и казаха, че Орбан няма мандат за нищо друго освен дискусия за двустранните отношения.

Унгарският премиер, смятан за  най-голям поддръжник на топлите отношения с Путин сред лидерите в ЕС, рутинно блокира, забавя или смекчава усилията на ЕС да помогне на Киев и да наложи санкции на Москва за действията ѝ в Украйна. Той отдавна се застъпва за прекратяване на военните действия в Украйна, без обаче да казва какво може да означава това за териториалната цялост или бъдещата сигурност на страната.

Тази позиция разочарова съюзниците на Унгария в ЕС и НАТО, които заклеймиха действията на Русия като нарушение на международното право и заплаха за сигурността на страните в Източна Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ