Според ОИСР само 40% от хората имат доверие в правителствата на страните си

Според ОИСР само 40% от хората имат доверие в правителствата на страните си

Според ОИСР само 40% от хората имат доверие в правителствата на страните си

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че средно само четирима от десет човека имат доверие в правителството на страната си. Това става ясно от първото проучване за отношението на гражданите от 22 държави към властите, съобщи Франс прес.

"Средно само четири от десет човека (41,4%) в изследваните страни от ОИСР имат доверие в правителството на страните си", пишат авторите на доклада за 2021 г., който показва също така и почти същия процент недоверие (41,1%).

"Мнозинството от анкетираните имат доверие на съдилищата и полицията в своите страни (67,1%, най-добре възприемани), докато нивото при политическите партии (24,5%, най-лошо възприемани), законодателните институции като парламент и Конгрес, и това на медиите е относително ниско", допълват авторите на проучването.

Около 30 % от французите вярват на правителството, което нарежда на страната  на едно последните четири места. Най-доволни от ръководителите си са финландците и норвежците, информира БТА.

"По-малко от половината от анкетираните, средно за всички страни, смятат, че високопоставен политик би вършил политически услуги в замяна на добре платено назначение в частния сектор, а около една трета вярват, че държавен служител би приел подкуп, за да улесни достъп до определена услуга", се казва още в доклада.

"Нивото на обществено доверие е намаляло през 2021 г., като все пак остава малко по-високо от резултатите след кризата през 2008 г. Необходими бяха около десет години, за да се възстанови доверието след нея", обяснява ОИСР в увода към доклада.

Гражданите с ниско образование и доходи традиционно имат по-малко доверие в публичната власт от другите групи. Доверието сред младите също е намаляло. Има и разлики според пола. Във всички участвали в проучването страни жените имат средно 2,7 % по-малко доверие в публичната власт, в сравнение с мъжете, добавя ОИСР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ