Тръмп е поискал от Meta да възстанови профила му във Facebook

Тръмп е поискал от Meta да възстанови профила му във Facebook

Тръмп е поискал от Meta да възстанови профила му във Facebook

Бившият президент САЩ Доналд Тръмп официално е поискал от Meta да възстанови достъпа му до Facebook, предаде в. „Гардиън“. Това се случва в момент, когато Тръмп се готви да превключи президентската си кампания за 2024 г. на по-висока предавка.

Профилът на Тръмп в социалната мрежа бе блокиран преди повече от две години, след като негови привърженици щурмуваха Конгреса на САЩ в неуспешен опит да спрат удостоверяването на победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г.

В писмо до Meta, прочетено от NBC News в сряда, съветниците на Тръмп твърдят, че забраната „драматично изкривява и възпрепятства обществения дискурс“ и трябва да бъде отменена.

Meta каза, че ще „обяви решението си по казуса през следващите седмици“. Макар че забраната срещу профила на Тръмп първоначално беше безсрочна, компанията по-късно обеща да преразгледа решението си през януари 2023 г. Съобщава се, че компанията е създала вътрешна работна група, обединяваща висши фигури от цялата организация, които да обсъдят темата.

Facebook и Twitter блокираха профилите Тръмп ден след атаката на 6 януари, с която бяха свързани девет смъртни случая, включително самоубийства на служители на правозащитните органи.

Тръмп използва акаунта си в Twitter, за да насърчи поддръжниците си да се съберат близо до Капитолия. След това той използва социалната мрежа, за да критикува своя вицепрезидент Майк Пенс, че не е спрял удостоверението на победата на Байдън, докато атаката е в ход.

Комисия на Конгреса препоръча Тръмп да бъде обвинен във връзка с нападението.

Twitter вече отмени забрана срещу Тръмп, след като Илон Мъск придоби платформата миналата година. Досега обаче Тръмп не е използвал Twitter, предпочитайки да изпраща съобщения от  собствената си конкурентна платформа - Truth Social.

NBC цитира анонимен републиканец, който каза, че Тръмп се е хвалил, че в крайна сметка ще се върне в Twitter и прогнозира, че бившият президент ще го направи.

Профилите на Тръмп във Facebook и Twitter имат съответно 34 милиона и близо 88 милиона последователи. В Truth Social той има по-малко от 5 милиона последователи.

Тръмп непрекъснато използваше Twitter и Facebook, когато се кандидатира за президент през 2016 г. и през целия си период на управление.

В средата на ноември той обяви, че ще участва в президентската надпревара през 2024 г.  По този начин той се опита да си припише заслугите за това, че републиканците спечелиха Камарата на представителите на САЩ на междинните избори, въпреки че мнозинството им беше много по-малко от очакваното и много кандидати, подкрепени от Тръмп, претърпяха тежки поражения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ