Лиз Тръс срещу Сунак в битка за премиерския пост във Великобритания

Лиз Тръс срещу Сунак в битка за премиерския пост във Великобритания

Лиз Тръс срещу Сунак в битка за премиерския пост във Великобритания

След поредица гласувания, депутатите от Консервативната партия на Великобритания стесниха избора за наследник на Борис Джонсън до двама кандидати - Риши Сунак или Лиз Тръс, пише в. „Гардиън“.

При последният вот сред депутатите от партията бившият финансови министър Риши Сунак получи 137 гласа срещу 113 за досегашният външен министър Лиз Тръс, която изоставаше от държавния министър на търговията Пени Мордонт в предходните гласувания. Мордонт отпадна от надпреварата, след като за нея гласуваха само 105 консерватори.

Решението за това кой от двамата ще заеме лидерската позиция в Консервативната партия и съответно ще стане новия премиер на Великобритания е в ръцете на около 160 хил. партийни членове по пощата. Името на победителя от този вот ще стане ясно на 5 септември.

Въпреки че зае второ място след вота на депутатите, Тръс е фаворит сред членовете на Консервативната партия, сочат социологически проучвания. Половината от членска маса на партията на торите се съставлява от мъже над 60 години, 97% бели и от предимно от Южна Англия.

Още в петък започват кампаниите на Сунак и Тръс из страната. От конкурентните кампании признават, че очакват лято с трудни заглавия както за Сунак, , така и за Тръс.

Източник от торите каза, че Тръс е успяла успешно да се представи като защитник на Брекзит, въпреки че първоначално е била против. „Не си правете илюзии, това ще бъде нещо, което Риши ще трябва да атакува силно и бързо. Сега той е аутсайдерът и те се бият по-мръсно“, коментира представителят на партията.

Друг депутат от торите заяви, че Сунак трябва да принуди Тръс да участва във възможно най-много телевизионни изяви. „Колкото повече хора я видят, толкова повече ще подкрепят Риши“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ