Войната в Украйна е водещата тема в дневния ред на срещата на външните министри от Г-20

Войната в Украйна е водещата тема в дневния ред на срещата на външните министри от Г-20

Войната в Украйна е водещата тема в дневния ред на срещата на външните министри от Г-20

Индонезия призова Г-20 в петък да помогне за прекратяване на войната в Украйна по време на започналата днес среща на високо равнище на Министрите на външните работи на страните от групата, пише Ройтерс.

Срещата постави на едно място някои от най-големите критици на руската инвазия в Украйна и първия дипломат на Москва.

Основна тема преди началото на срещата на индонезийския остров Бали беше войната в Украйна и нейното въздействие върху световната икономика. Високопоставени служители от Европа, Съединените щати и Австралия подчертаха, че форумът няма да протече както обикновено, но не уточниха с какво на практика ще се отличава от предишните издания.

Виковете „Кога ще спрете войната“ и „Защо не спрете войната“ се чуха, докато руският външен министър Сергей Лавров се ръкува с индонезийския си колега Ретно Марсуди в началото на срещата.

Подчертавайки напрежението преди срещата, Ретно каза, че по-рано колеги от Г-7 са я информирали, че не могат да се присъединят към вечерята за добре дошли в четвъртък, на която присъства Лавров.

„Наша отговорност е рано или късно да прекратим войната и да разрешим различията си на масата за преговори, а не на бойното поле“, каза тя в петък при откриването на преговорите.

Позовавайки се на религиозното многообразие на Индонезия като пример за това как различни вярвания могат да съществуват хармонично, Ретно призова Г-20 да „намерят път напред“, за да се справят с предизвикателствата, вълнуващи целия свят. Тя каза, че последиците от войната, включително нарастващите цени на енергията и храните, ще засегнат най-тежко страните с ниски доходи.

Високопоставен служител на индонезийското външно министерство каза пред Ройтерс, че не се очаква комюнике от срещата в петък.

„С присъствието и участието на Русия определено се съмнявам, че ще има консенсус относно Украйна,“, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ преди срещата.

Инвазията на Русия хвърли облак върху председателството на Индонезия на Групата на 20-те водещи икономики тази година, включително и спекулации за бойкоти от някои членове и напускане през април на среща на финансовите министри във Вашингтон

Ретно каза късно в четвъртък, че е важно домакинът да „създаде атмосфера, удобна за всички“, отбелязвайки, че това е първият път от нахлуването в Украйна на 24 февруари, когато „всички основни играчи седят в една и съща стая“.

Лавров беше настанен между представители на Саудитска Арабия и Мексико на срещата в петък.

Китай предупреждава за риск от „нова Студена война“.

Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ каза в четвъртък, че е важно да се предотвратят „смущения или прекъсвания“ на дневния ред на Г-20, като същевременно се гарантира, че няма да се случи нищо, което би могло да легитимира насилието на Русия срещу Украйна.

След дискусии по въпроса за Украйна с министъра на външните работи на Индия Субраманиям Джайшанкар, външният министър на Китай Ван И каза, че Пекин се противопоставя на всеки акт на раздухване на блоковата конфронтация и създаването на „нова Студена война“.

Инвазията на Русия, която тя нарича „специална военна операция“, причини големи сътресения в световната икономика, с блокада на украинското зърно и санкции срещу руския петрол и газ предизвикаха продоволствена криза и глобален скок на инфлацията.

Програмата за петък включва закрита среща с висши дипломати на страни от Г-20, включително Китай, Индия, САЩ, Бразилия, Канада, Япония, Южна Африка, както и двустранни разговори в кулоарите. Очаква се външният министър на Украйна да направи виртуално обръщение на срещата.

Лавров се срещна с китайския си колега Уанг И в Бали в четвъртък, като руският дипломат похвали Пекин, но нападна „открито агресивния“ Запад.

За първи път от три години външните министри на Китай и Австралия ще проведат разговори в кулоарите на срещата в петък, след като отношенията между двете страни се влошиха заради твърденията за чужда намеса и ответни търговски санкции.

От срещата в петък отсъстваше британският външен министър Лиз Тръс, която беше представлявана от Тим ​​Бароу. Тръс отмени пътуването си до Бали след оставката на британския премиер Борис Джонсън, съобщиха медиите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ