ДПС и тайната на неговия успех

ДПС и тайната на неговия успех

ДПС и тайната на неговия успех

ДПС е партия със съмнителна репутация, но това очевидно не е пречка - властта на Движението не отслабва. Каква е тайната на неговия успех? Отговор на този въпрос търси репортаж на швейцарското радио SRF.

Кърджалийското "Водно огледало" е един от най-престижните проекти на ДПС - партията, която вече 25 години задава тона в 50-хилядния град. Но този проект си има и много противници. Един от тях е бившият директор на Археологическия музей Павел Петков. "Те се интересуват от мащабни инфраструктурни проекти, защото там става голяма далавера", казва Петков пред репортер на швейцарското радио SRF.

Първоначалната цена на строежа беше 8 милиона лева, накрая обаче набъбна десеторно, разказва Петков, а един друг противник на проекта, студентът Ерсун, споделя, че кърджалийското "Водно огледало" не е донесло никакви ползи на многото безработни в града: "При такива проекти винаги предварително се знае на кого ще бъдат възложени строителните работи", казва Ерсун.

В централата на ДПС в Кърджали срещаме Хасан Азис, който вече повече от 10 години е кмет на града. Той защитава проекта: "Нашето "Водно огледало" не е лош, а точно обратното - един добър пример за проекти в инфаструктурата. Откакто е изградено, в района вече няма наводнения - за разлика от много други места в страната, където дори имаше човешки жертви. Освен това постоянно ни контролират. През последните седем години са извършени общо 350 проверки от официалните български власти и европейските институции. Аз съм най-изкъсо следеният български кмет", уверява Азис.

На какво се дължи лошият имидж на ДПС?

Откъде идва лошият имидж на ДПС? - пита по-нататък в репортажа си швейцарският журналист Кристоф Вютрих. И предлага следния отговор: лошата репутация на тази партия се дължи най-вече на скандалите около бившия лидер Ахмед Доган и медийния магнат Делян Пеевски, който в репортажа е наречен "най-омразния български политик".

Швейцарското радио цитира и Красен Станчев от софийския Институт за пазарна икономика, който застъпва мнението, че ДПС в никакъв случай не е по-корумпирано от другите политически сили. Истинският проблем на Движението е другаде, казва Станчев: "Много от лидерите на ДПС са свързани със структурите на бившата Държавна сигурност. При Движението тези обвързаности са по-силни, отколкото при другите партии. Има и още нещо: в лицето на турското малцинство ДПС си има твърд електорат, поради което почти не му се налага да се конкурира с другите".

В това отношение Движението е максимално улеснено от останалите партии, които не се интересуват особено от турските избиратели. Така те оставят грижите за турското малцинство изцяло в ръцете на ДПС, макар че по закон партиите на етническа основа са всъщност забранени.

Рецептата на ДПС

Но защо избирателите от турското малцинство вече толкова много години гласуват все така масово за ДПС? И защо тази партия продължава да си няма сериозна конкуренция? Защото ДПС държи здраво контрола в районите със смесено население - така, както навремето правеше и Комунистическата партия, казва студентът Ерсун: "Строителната фирма, в която работи баща ми, беше на косъм от фалит, защото нямаше поръчки. После беше купена от човек на ДПС и сега фирмата отново работи и дава заплати", разказва студентът.

ДПС има и друго "оръжие": партията не спира да припомня на местните хора събитията от 1980-те години, когато се стигна до насилствената смяна на турските имена. Страхът, че това може да се повтори, очевидно оказва въздействие и придърпва хората от турското малцинство още повече към "тяхната" партия ДПС.

Дисциплина и насаждане на страх - това е рецептата, която гарантира успеха на ДПС. "Даже и магаре да сложат в листите си, то ще бъде избрано", казва по този повод бившият шеф на Археологическия музей в Кърджали Павел Петков.

Източник: "Дойче веле"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Осем от ЕС искат отлагане на Евро7, сред тях и България
Асен Василев: Отпадат част от проектите по Плана за възстановяване и устойчивост
Русия призова България да не предава на Украйна ракети за С-300
CNBC: Украйна се опитва да спре разпространението на умората от войната сред съюзниците
От ГЕРБ няма да подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май
НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
Борисов, Петков, Пеевски и Мирчев подадоха сигнал до Сарафов за собствеността на руската църква
БСП е с номер 1 в бюлетината за местния вот, ГЕРБ - №7, ПП-ДБ ще е с 66
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета